Arrangerte festival for 18. gang

Folksomt på Skreifestivalen

Helgas skreifestival på Rørvik ble nok en suksess. Den 18. utgaven bød på mye folk, godt vær og sosialt samhold – noe som la flotte rammer rundt arrangementet.

Stor pågang: Det var ikke mangel på folk i markedsgata under Skreifestivalen på Rørvik i helga. 

Villsauprodukter: Paul Woxeng Sollid og Lise Juul Mortensen viste fram ullproduktene sine under Skreifestivalen. 

Tannlegepraksis: Målfrid Ramstad (fra venstre), Arnt Ødegård Nilsen og Kine Tjønnsø levde seg inn i rollene. 

Serverte skreisuppe: Sveinulf Sedeniussen og Eva Sydskjør serverte «verdens beste» skreisuppe. 

arkiv

RØRVIK: Fiskarbondens marked myldret av folk lørdag. Og den korte markedsgata bød på det meste. Smed, båtmotorer, musikk, teater, salgsboder med alskens produkter og ikke minst lukta av fersk fisk som gjaldt.

På Heimbrygga ble det servert skreisuppe, kaffe og vafler. Eva Sydskjør og Sveinulf Sedeniussen forteller om stor interesse for suppa.

– Det har vært veldig mange innom, men det skulle da også bare mangle siden vi serverer verdens beste skreisuppe, ler Sedeniussen.

Hektisk helg

Anne Grete Walaunet i Skreifestivalen SA syntes det var artig at så mange tok turen.

– Vi har planlagt denne møteplassen for både næringsaktører og private i lang tid, så det er herlig å se at sola og så mange mennesker velger å ta turen hit, smiler hun.

Hun mener festivalen har vært en suksess på alle områder.

– Folla Kystlag arrangerte pøbb i nyoppussede lokaler fredag kveld, det har vært fullt på alle av Vandreteatrets forestillinger. Det er en hektisk og veldig konsentrert helg med mange aktører, men nettopp det bidrar til variasjon gjennom helga, smiler en fornøyd Anne Grete Walaunet.

Ute i markedsgata står tilbudene i kø. I en av bodene står Lise Juul Mortensen og Paul Woxeng Sollid. Begge driver med villsau, og har valgt å dele bod denne helga. Woxeng Sollid tilbyr skinn av villsau, mens Juul Mortensen selger tovede produkter fra samme rase.

– Dette gjør vi for å utnytte hele dyret, sier begge to.

Åpnet Berggården

Litt lenger nede i gata spilles teaterstykket «Magnhild Camilla» av den lokale forfatteren Magnhild Haalke. Skuespillerne tok oss med langt tilbake i tid, og kulissene ved bryggerekka ga den rette stemninga rundt stykket.

Kystmuseet åpnet Berggården for publikum i helga, og mange var innom for en kaffekopp og en omvisning. Kine Tjønnsø var korrekt antrukket da hun ønsket velkommen i andre etasje på Berggården.

– Denne etasjen er normalt ikke åpen for publikum unntatt i sommersesongen og ved spesielle anledninger, forteller hun.

Målfrid Ramstad inntok rollen som tannlege og Arnt Ødegård Nilsen rollen som pasient da de så den gamle tannlegestolen i Berggården.

Museet innbød også til omvisning i forbindelse med restaureringen av fartøyet «Torgunn Katrine». Christiaan Van Gaal hadde ikke hatt mange skuelystne på besøk i plasthallen i Hansvikveien, men fortalte villig om fartøyets historie.

– «Torgunn Katrine» er 45 fot lang, og ble bygd i Hardanger på 30-tallet. Museet overtok skuta i 94/95, og den ble da brukt til å frakte folk til Sør-Gjæslingan fram til den ble tatt opp for restaurering i 2010, forteller han.

Riksantikvaren har bevilget penger til bevaring av skuta, og Van Gaal ser frem til å kunne få hjelp med videre restaurering.

– Vi regner med å leie inn en båtbygger i 6-9 måneder, og målet er å sjøsette båten innen neste sommer, avslutter han.