Frode er hemmeligheten bak Knausgårds USA-suksess

Frode Saugestad – oppvokst i overhalla – tar med seg Ari Behn og andre norske forfattere han tror på til New York.

TIL USA: Frode Saugestad tar med seg forfattere som Ari Behn til USA.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

OSLO: Frode Saugestad er mannen Karl Ove Knausgård takker for den utrolige USA-suksessen. Det skriver VG i et intervju med Saugestad og Ari Behn

Og Frode Saugestad (41) er overbevist om at da kommer de amerikanske forlagene til å stå i kø for å gi ut Ari Behns bøker.

– Da er det bare et spørsmål om hvilket forlag vi skal velge, sier han til VG.

Frode Saugestad beskrives som bok-Norges bakmann og magiker. Til VG forteller han hvorfor Behn er en av forfatterne han i mai tar med seg til den norsk-amerikanske litteraturfestivalen han arrangerer i New York for tredje året på rad:

– Ari skriver fantastiske små noveller. Men det er jo dessverre slik at han blir behandlet så dårlig her hjemme. Når han kommer med bok, så er det typisk at anmelderne sier: Nå skal vi ta boka, ikke mannen, men så ender de alle med å ta mannen likevel, sier Saugestad som mener at nordmenn ikke klarer å se forfatterskapet hans uten å se mannen som er gift med prinsesse Märtha Louise.

avisa.

– Dessuten skriver jo Ari i en amerikansk tradisjon og er tydelig inspirert av amerikanske forfattere som Hemingway og Carver. De kommer til å digge Aris tekster der borte, legger han til.

– Det blir som å komme hjem, tror Ari Behn selv. Han er på plass, etter en liten bomtur innom Hotel Bristol, og bestiller en kanne grønn te.

Behn skryter av det Saugestad har fått til.

– Jeg er veldig glad for å få være med på dette! Det engelskspråklige markedet er vanskelig å komme seg inn på, og det Frode har fått til for norske forfattere der, er helt spesielt. Vi snakker jo toppnavn i det litterære establishmentet. Frode bare gjør det, bare får ting til å skje, sier Behn til VG.

19. mai er både Behn og Saugestad på plass i New York sammen med Maja Lunde, Kristine Næss, Helga Flatland, Geir Gulliksen, Johan Harstad, Cathrine Knudsen og Arne Lygre. Der med Saugestad festivalsjef og Karl Ove Knausgård som «bjellesauen som skal åpne dører». Knausgård selv har uttalt at 90 prosent av hans suksess skyldes nettopp Saugestads norsk-amerikanske litteraturfestival – som for første gang ble arrangert i Oslo i 2012.

– Nå er Knausgård større stjerne enn de fleste nordmenn skjønner i USA. Han er ti ganger større i litteraturverdenen enn det A-ha var i musikkverdenen, sier Saugestad som beskriver det han gjør som å invitere til fest:

– Du går ikke på en fest med masse dølle folk, men om du vet at det kommer masse interessante personer på festen, så kommer du. Så jeg tenker: Hvem vil jeg ha med på festen, hvem vil de andre møte? Og så sørger jeg for at de kommer, og sier bare: Dans, sier Saugestad til VG i et lengre intervju.

VG skriver

– Hehe, istedenfor er jeg en bondegutt som har vokst opp med gutta i D.D.E., ler han.