Heimevernssoldatene briljerer med lokalkunnskapene under Cold Response, men...

– Det har vært lite søvn og lite action

– Dæven, nå hadde det vært godt med en pizza fra Nabo'n, gliser Yngve Flasnes når NA møter sersjanten og resten av laget på post.

HOLDER STILLING: Fra venstre: Are Torgersen (Namsos), Tom Roger Bråteng (Høylandet), John Ove Bråteng (Høylandet), Kai Inge Persson (Skage), Aleksander Elden Nordal (Skage), Steve Westgård (Salsbruket) og sersjant Yngve Flasnes (Overhalla) har siden lørdag forflyttet seg rundt om i Namdalen. NA møtte heimevernssoldatene på post i Bangdalen.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

BANGDALEN: MG-pipa møter oss når vi kjører rett inn i stillinga til HV-12 202s lag i Bangdalen. Oppdrag: bistå canadiske soldater med sin lokalkunnskap.

– Med den lokalkunnskapen soldatene besitter, har Heimevernet en nøkkelrolle i øvelsen, men utøver kanskje oppdrag som det ikke legges like godt merke til, forteller kaptein og kompanisjef, Kay Haug.


– Har skjedde veldig lite

Det er munter stemning blant de sju soldatene fra Overhalla, Høylandet, Namsos og Salsbruket.

– Her står vi. Det har ikke akkurat skjedd veldig mye rundt oss siden vi startet øvelsen på lørdag, forteller Are Torgersen fra Namsos.

Fire dager i telt med lite søvn og feltrasjon som næring har gjengen lagt bak seg. Bare vedlikehold gjenstår før laget kan ta fri fra øvelse Cold Response.

– Det har vært lite søvn. Og kaldt. Den første natta var vi et par stykker som sov under åpen himmel, sier Yngve Flasnes.

De sju lagkameratene trodde i utgangspunktet de skulle få en større rolle i øvelsen – slik ble det ikke.

– Øvelsen har ikke vært helt som forventet. Vi ble en mindre brikke i spillet enn vi trodde, forteller Torgersen.


Lite skyting og action

I dag avsluttes øvelsen, og heimevernssoldatene NA møter har så å si ikke avfyrt et eneste skudd så langt.

– Det føles nesten som vi er sju mil unna «krigen». Det har blitt mye venting og sikring av områder, sier Aleksander Elden Nordal som sammen med Kai Inge Persson har ansvaret for MG-en.

– Vi hadde håpet på mer action når vi først er med på øvelsen. Vi har nesten ikke avfyrt et eneste skudd under øvelsen, legger Torgersen til.

Selv om gjengen stort sett er på samme lag når de er inne på repetisjonsøvelse, blir de ikke lei av hverandre av den grunn.

– Det blir trangt i teltet, men vi holder humøret oppe, smiler Flasnes.

– Hvordan er maten, da?

– Rent ernæringsmessig får vi i oss nok mat, men vi begynner å bli litt lei av feltrasjonene, sier Torgersen.

– Dæven, det hadde vært godt med en pizza fra Nabo'n, legger Flasnes til."Vi hadde håpet på mer action når vi først er med på øvelsen. Vi har nesten ikke avfyrt et eneste skudd.

ARE TORGERSEN

Soldat i HV


– En viktig brikke

Kompanisjef og kaptein Kay Haug fra Høylandet holder styr på troppene fra kommandoplassen i nærheten av soldatene. Med erfaring fra diverse utenlandsoppdrag, mener han den jobben Heimevernet er viktigere enn det folk tror.

– Lokalkunnskapen er utrolig viktig. Vi har bidratt med mye informasjon, og rykker ut på sekundet om det er behov for oss, sier kapteinen.

Han beskriver soldatene i Heimevernet som en viktig brikke under øvelsen.

– Bataljonen roper på oss hele tida, og det sier noe om hvor viktig det er med kjentfolk på øvelsen, forteller Haug.

Nå venter noen dager med vedlikehold før den vanlige hverdagen kan komme igjen...