Lover kamp for at kraftkommunene får beholde eiendomsskatt

– Truer grønt skifte

Stortingsrepresentant Arild Grande lover at han og Arbeiderpartiet skal gjøre det de kan for å stoppe regjeringas forslag om å fjerne eiendomsskatt på vindkraftanlegg.

Lover skattekamp: Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) frykter for konsekvensene dersom regjeringa får gjennomslag for å fjerne eiendomsskatt på vindkraftanlegg. 

arkiv

VIKNA: – Å fjerne kommunenes rett til å kreve inn eiendomsskatt på verker og bruk, er en trussel mot det grønne skriftet, sier Arild Grande og begrunner:

– Skal vi få til ny investering i miljøvennlig kraftproduksjon, er vi avhengig av at kommuner stiller naturressurser til disposisjon. Men når de gjør det for storsamfunnet, må også storsamfunnet stille opp med romslige kompensasjonsordninger, sier Ap-politikeren.


Kan tape titalls millioner

Han gir dermed full støtte til Viknas ordfører, Amund Hellesø, som i mandagens NA sa at kommunen ikke vil åpne for mer vindkraftutbygging dersom regjeringa får gjennomslag for sitt forslag om å fjerne eiendomsskatt på verker og bruk.  • Les mer om det her:

    Her er forklaringa på hvborfor det er viktig for kraftkommunene å få innflytelse i NTE

    – Stiller ikke opp med gratis natur

    Allerede neste år kan Vikna miste to millioner i eiendomsskatt fra vindkrafta. Mister de denne inntekta, blir det vindkraftstopp i kommunen.Det vil i så fall bety at kommunen vil miste to millioner i årlige inntekter framover. Årsak: Forslaget innebærer at Vikna ikke kan kreve inn eiendomsskatt fra vindkraftanlegget ytterst i kommunen.

For de store kraftkommunene i Indre Namdal er frykten at vannkrafta heller ikke kan ilegges eiendomsskatt om muligheten til å kreve eiendomsskatt fra vindkraftanlegg fjernes. For Grong, Røyrvik, Lierne og Namsskogan vil det til sammen bety reduserte inntekter på nesten 30 millioner kroner per år.


– Systemet fungerer bra

– Det er ingen grunn til å tro at eiendomsskatt på vannkraft overlever dersom den for- svinner på vindkraft. Derfor er det viktig å stoppe forslaget nå, sier Grande og viser til at Finansdepartementet med jevne mellomrom kommer med forslag som vil redusere inntektene til kraftkommunene.

– Debatter om å avgi naturressurser er ofte betente saker lokalt. Det koster å gå inn for å avgi urørt natur. Hvordan skal vi få til det dersom lokalsamfunnene ikke får betalt for det bidraget de gir? spør Grande.

– Utbygginger båndlegger areal og landskapet endrer utseende. Dagens kompensasjonsordninger for dette fungerer bra. Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringa skal forandre noe som fungerer, legger han til.