Rørvik-mann ikke Zika-smittet

Snorre Holand fra Rørvik har fått svar på prøvene: Han er ikke smittet av det fryktede Zika-viruset.

INSPEKSJON: Snorre Holand inspiserer en vanntank på et av takene i favelaen INPS i Rio de Janeiro. Varme og fuktighet er drømmeforhold for myggen som sprer Zika-viruset. Her er det mellom 35 og 40 grader. FOTO: FUTURO RIO 

arkiv

RIO DE JANEIRO: – Jeg testet negativt på Zika. Men jeg testet imidlertid positivt på Dengue. Er nå i fin form, og tilbake i Rio, sier Holand til NA.

Det var da han drev forebyggende arbeid mot Zika-viruset i slummen i Rio de Janeiro han ble dårlig.

Han hadde symptomer på Zika-viruset.

Men prøvesvar fra Sverige avkrefter altså dette.  • Les også:

    Drev forebyggende arbeid mot Zika-viruset i Brasil

    Snorre fra Rørvik kan være Zika-smittet

    Mens Snorre Holand fra Rørvik drev forebyggende arbeid mot det fryktede Zika-viruset i slummen i Rio de Janeiro, kan han selv ha blitt smittet.
Tre smittet

Folkehelseinstituttet opplyser at til sammen 50 prøver er analysert siden de fostermedisinske sentrene begynte å tilby tester her i landet i februar. Sentrene får nå inn fem til ti prøver til analyse hver dag.

– Tre har testet positivt, sier overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Han bekrefter at det er én eller flere gravide blant de tre, men vil av personvernhensyn ikke si hvor mange det er.

Følger utvikling med ultralyd

Gravide som har oppholdt seg i områder som er berørt av zika-utbruddet, anbefales å bli fulgt opp av helsetjenesten etter hjemkomsten, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Kvinnen vil bli henvist til et av landets fem fostermedisinske sentre for oppfølging og testing.

– Den gravide vil i en slik situasjon naturlig nok være engstelig og ha behov for rådgiving og en vurdering av om det er behov for videre oppfølging, skriver Folkehelseinstituttet på sin nettside.

Zikaviruset knyttes til mikrokefali hos fosteret, hvor hjernen utvikler seg unormalt og ikke oppnår normal størrelse. Hvis en gravid kvinne tester positivt på viruset, vil helsepersonell kunne følge med på fosterets utvikling gjennom ultralyd for å påvise eventuell fødselsskade.

Det er usikkert hvor stor risikoen er for å utvikle mikrokefali ved smitte under graviditet, og helsemyndighetene vet heller ikke om risikoen er størst om den gravide ble syk eller bare smittet uten å få symptomer. Det er også usikkert når i graviditeten risikoen for mulig fosterskade er størst.

Fraråder reise

Folkehelseinstituttet gikk torsdag ut med et nytt reiseråd hvor de fraråder gravide å oppholde seg i områder hvor det er utbrudd av viruset.

Tidligere har norske myndigheter ikke direkte frarådet gravide dette, men rådet dem til å snakke med fastlegen og gjøre en vurdering av om reisen var nødvendig.

– Vi kommer med et presisert reiseråd som følge av at Verdens helseorganisasjon har oppdatert sitt råd og fraråder gravide reise til enkelte områder. Det er en tydeliggjøring og innebærer ingen vesentlig endring fra tidligere råd, sier Bjørnholt.

Grunnen til at norske myndigheter var avventende med å fraråde reise, var at sammenhengen mellom zikavirus og fosterskade hittil har vært mer uavklart. Men Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå funnet styrket bevis for at det er en slik sammenheng.

Bjørnholt påpeker at heller ikke våre naboland hittil har frarådet reiser.