Starter russetida på forskudd

En guttegjeng på 16 og 17 år bestemte seg for å ordne russe-gruppe allerede i slutten av tiende klasse.De planlegger russeåret 2018 og kaller seg selv for «Die Mannschaft».

Klare for russetida: Martin Nordmo (17) til venstre og Jørgen Brobakken (16), er klare for russetiden sammen med gruppen sin "Die Mannschaft" 

arkiv

NAMSOS:  Vi i opp og fram har snakket med to av guttene i gruppa om hvordan de tror russetiden kommer til å bli.

- Vi forventer en god tid med samhold og mange gode minner, kan Martin Nordmo (17) fortelle.

Jørgen Brobakken (16) legger til at han tror russetida kommer til å styrke guttegjengen og at de får betalt for det harde arbeidet de kommer til å gjøre. En sterk guttegjeng er de også og det viser de gjennom valget av navn på gruppa.

- «Die Mannschaft» er det tyske fotballandslaget og det betyr mannskapet, dette symboliserer samholdet i gruppa, sier Jørgen.

- Budsjett på to millioner

Guttene forventer at de skal bruke mellom 400- og 500.000 kroner til sammen på russetida og de forteller at kostnadene også kan bli høyere.

- Egenandelen i gruppa er 2.000 kroner og bør ikke bli høyere.  Den er ikke så stor i forhold til hva mange andre grupper må betale, sier Martin.

For å samle inn pengene har guttene fått jobber fra foreldre, solgt dopapir, oppdrag fra forskjellige bedrifter og de skal også holde fest der de håper å få tjent inn penger.

- Det er veldig stor forskjell på oss her i Namsos og russ sør i landet somkan ha et budsjett på to millioner kroner, sier Jørgen.

Reaksjoner på sosiale medier

- Personer fra vårt eget trinn har ikke reagert så sterkt på at at vi ordnet oss et firmanavn, men trinnene over oss har reagert litt. Vi har fått et par kommentarer på sosiale medier som «Jodel», men vi synes det bare er morsomt, forklarer Martin.

Jørgen fortsetter med å fortelle at de ikke bryr seg så sterkt om hva folkene rundt dem mener og at de måtte uansett ordne seg firmanavn for å bli sett og for å få inn mest mulig penger.

- Vi vil ha flest jobber og vi trenger et navn å jobbe for, slik at folk vet hvem vi er, sier Jørgen.

Når vi spør guttene om de tror de stjeler oppmerksomheten fra tredjeklassingene sier de at meningen uansett ikke er å stjele oppmerksomheten fra årets russekull, men de ville starte tidlig for å tjene inn mest mulig penger.

Bortkastet tid

Mange mener russetiden er bortkastet og at det ikke er noe å bruke tid og penger på, til dette har guttene noen kommentarer.

- De skal selvfølgelig ha lov til å ha sine egne meninger, men jeg synes det er helt feil at det er bortkastet tid! For det første lærer du kjempemasse om å samarbeide, holde styr på økonomi, planlegging og det kommer til å ha mange oppturer og nedturer som de kan lære av og er nyttig i fremtida, sier Martin.

Guttene vil gjerne bevise at det går an å prestere på skolen i tillegg til å få en god russetid. Martin fortsetter med å fortelle at alt handler om prioriteringer og at guttene i gruppa har en regel:

- Skolen kommer før alt! Hvis du har en prøve samtidig som et møte med gruppa er det akseptert at du velger å lese til prøven, det samme gjelder med idrett og treninger, avslutter Jørgen.