Blinde Jon Birger reiser landet rundt for å høre på fotballkamper

Jon Birger Jule fra Trondheim er nesten helt blind. Det er ingen hindring for hans store lidenskap; fotball. Lørdag tok han turen til Namsos i ens ærend for å høre NIL spille mot Steinkjer.

EN LIVSSTIL: Fotball har blitt en livsstil for Jon Birger Jule fra Trondheim, som er nesten helt blind. I år valgte han å være til stede under oppgjøret mellom Namsos og Steinkjer i den første kvalifiseringsrunden til NM. 

arkiv

NAMSOS: – Kom igjen, Namsos! Roper Jon Birger Jule blant reservespillerne til Namsos på heimebenken i NM-kvalifiseringsoppgjøret mot Steinkjer.

Endelig kan han krysse av Grong Sparebank-banen i Kleppen på lista over baner han har vært på.

– Jeg har lenge ønsket å ta turen til Namsos. De er en Askeladd i et aristokrati i trøndersk fotball, forteller Jule.

– Første gangen jeg så Namsos spille var mot Rosenborg i kvartfinalen i cupen i 1986. De har hatt flere gode spillere, som Kolbjørn Ekker og Mats Ivar Sandmo, fortsetter trondheimeren, som tydelig har full peiling på Namsos´ fotballhistorie.

Med bare ti prosent syn er Jule avhengig av hørselen når han overværer fotballkamper.

– Det går greit når jeg sitter såpass nært. Jeg hører hvor ballen er, og er jeg usikker på noe, så spør jeg. Dessuten klarer jeg å se konturer, forklarer fotballentusiasten, som har vært på alt fra toppfotballkamper til 5.-divisjonskamper fra Alta i nord til Kristiansand i sør.

Men det er NM som er den store lidenskapen. Hvert år velger han seg ut en kamp og følger vinnerlaget gjennom hver runde. Jule driver dessuten sin egen e-postbaserte fotballavis.

– Det sies at man ikke deler ut stilpoeng på fotballkamper, men det gjør jeg, smiler han.

– Hvordan vil du bedømme oppgjøret mellom Namsos og Steinkjer?

– Tre ganger 17,5, sier Jon Birger Jule etter det som var hans 211. kamp.