Så et behov - skapte et produkt for oppdrettsnæringen

Ungdomsbedrift til NM

Et spesialredskap for løfting av oppdrettsnot på merdekanten ga ungdomsbedriften Akvagutta UB billett til norgesmesterskap for ungdomsbedrifter.

SÅ ET BEHOV: Akvagutta UB består av Ruben Alexander Øvergård, Daniel Knutsen, Johan Skarstad og Tor Jakob Moe. De har laget prototyper til et spesialredskap for oppdrettsnæringa. 

FRAMTIDIGE BEDRIFTSLEDERE: Elevene som går VG2 på Val kan velge ungdomsbedrift som fordypning. Denne gjengen vil være en stor del av namdalsk næringsliv om noen år. 

SLÅR ET SLAG FOR LEPPEFISKEN: Ungdomsbedriften Kvalitet langs merda UB består av Elise Sundset, Viktor Meland og Fredrik Hunnestad. De har laget et kransystem for å henge opp leppefiskskjul. 

arkiv

NÆRØY: – Vi har prøvd å stå og dra opp nota med håndmakt med de redskapene som finnes på markedet i dag. Og vi så at her var det muligheter for å lage noe som er bedre, sier Ruben Alexander Øvergård i Akvagutta UB.

Etter noen runder med tegninger kom de fram til tre prototyper som de har fått laget.

– To av disse er i rustfritt stål. Den siste er i aluminium, og det er den vi kommer til å jobbe videre med, sier han.


Flytende krok


Målet nå er å få konstruksjonen slik at kroken de har laget flyter.

– Kroken flyter nesten nå, men den må endres litt. Vi tenkte først å feste ei snor i den for å ha rundt håndleddet, men ble enige om at det ble for farlig. Brukerne må ha mulighet til å slippe redskapen hvis det skjer noe, sier de fire som står bak ungdomsbedriften.

I går stilte de og de fire andre ungdomsbedriftene fra Val ut sine produkter og ideer for medelever og ansatte ved skolen.

En av de andre bedriftene hadde et produkt beregnet på leppefisk.


Spesialkran


– Hvis det blir for mye alger på skjulet som leppefisken har i merden, vil den begynne å spise på det i stedet for å spise lakselus. Det vi har laget er en enkel kran som skal stå på merdekanten og løfte opp skjulet slik at det får tørke slik at algeveksten kan fjernes, sier konstruktør Viktor Meland som sammen med Elise Sundset og Fredrik Hunnestad utgjør Kvalitet langs merda UB.