- Det må være lov å holde litt leven av og til

Mandag rundet Turid Aune fra Bindal hundre år. Anledninga ble feiret over tre dager, og NA fikk være med på finalen.

Humoristisk dame: Turid Aune framkalte latteren hos datter og ordfører Britt Helstad under mandagens feiring. 

arkiv

TERRÅK: Ordfører Britt Helstad holdt tale og overrakte telegram fra Kong Harald under selskapet på sykeheimen. Helstad kunne gi grundige opplysninger fra Turids liv, da hun er Helstads egen mor.

– Dette er veldig spesielt for meg, jeg tror ikke det har skjedd mange ganger at en ordfører har fått representere kommune og kongehus for å gratulere en av sine foreldre med 100-årsdagen, sa hun.


Arbeidssomt liv


Ordføreren ga et rikholdig referat fra Turids liv. Fra fødselen og oppveksten på Solstad, om at hun bodde på Simleaune under krigen med mannen Halvdan og sønnen Villy før dattera Aud ble født i 1945 – og at de etter krigen bodde på heimgården Skaret på Solstad. Deretter kjøpte Turid og Halvdan gården Opdal på Nordhorsfjord i 1950 før tvillingene Britt og Tor ble født i 1951. Britt Helstad fortalte også om hverdagen på Opdal i sin egen oppvekst, om doktoren som hadde kontordager på gården og at mange tilreisende hadde sitt losji på Opdal.

– I de dager var det middag klokka 12.00, så inntok arbeidsfolket sofaer og divaner for middagslur før de igjen tok fatt på arbeidet. Mamma la seg på gulvet i fem minutter, så var hun i full vigør igjen, mimret hun. Turid har rukket å få fire barn, 12 barnebarn og 26 oldebarn, og alle så nær som en av disse har fått bunad sydd av Turid. Kun ett av oldebarna mangler bunad. Dette er på grunn av at Turid de siste årene har fått nedsatt syn. Men ellers er hundreåringen i storform.

 – Det hender vi glemmer at du er så gammel, og det tror jeg du gjør selv også, sa ordføreren i talen til sin mor.


Humoristisk dame


Turid selv deltar i samtalene og er festens midtpunkt med sine artige kommentarer. Ett av spørsmålene som blir diskutert rundt bordet er om hun kan vente innkalling til tannlegen nå, ettersom hun har begynt på et nytt århundre.

– Hvorfor skal alt være alvor hele tiden? Det må være lov å holde litt leven av og til, mener den spreke jubilanten. Etter å ha feiret tre dager til ende med gjester fra både nord og sør er hun nå klar for å ta fatt på hverdagen i sitt nye århundre.

– Det er som folk sier, ukrutt forgår ikke så lett, avsluttert Turid Aune med et lurt smil.