Kommunen har startet jobben med fastsettelse av eiendomsskatt:

Klagene på skattetakster hagler inn på Leka

Klagene på skattetakster hagler inn etter at Leka kommune nå har innført eiendomsskatt. Klagere reagerer både på areal- og verdifastsettelse.

FEIL: Huseier Svein Losvik fikk redusert arealet på huset sitt med 75 kvadratmeter da han kontaktet takstmannen. Verdifastsettelsen er han imidlertid uenig i. 

arkiv

LEKA: I postlista til kommunen er det havnet 20-25 brev om skattetakstene på vel ei uke i mars. Leka kommune har engasjert et eksternt firma til å foreta verdifastsettelsen.

– Hos meg ble huset målt opp til 175 kvadratmeter. Da jeg møtte takstmannen og fikk ny oppmåling, ble arealet redusert til 100 kvadratmeter, sier huseier Svein Losvik.

Han reagerer også på det han kaller fastsettelse av «bypriser» på eiendommene i den lille utkantkommunen.

– Min eiendom har fått en verditakst på 836.000 kroner. Ei verdivurdering fra Eiendomsmegler 1 like etterpå ga 570.000 kroner i verdi. Jeg får vel leie meg hybel på Horsfjord eller Kolvereid og bruke huset på Leka til fritidshus, sier Losvik en smule oppgitt.

Kommunen vil ha beskjed

Han har selv hatt kontakt med flere som har reagert akkurat likedan både på oppmåling og verdifastsettelse fra den eksterne takstmannen.

– Når eiere ser at det er feil areal på skatteseddelen, er det viktig at de tar kontakt med Leka kommune slik at vi får rettet opp dette. Målet er å få alt så rett som mulig. Det kan ha skjedd feil da takseringa ble gjort, erkjenner konsulent for byggesaker i Leka kommune, Annette Pettersen.

Feil på oppmålt areal anses som en teknisk feil som blir rettes.

– Dette er en stor registrering som er gjort og feil vil kunne skje, påpeker hun.

Nemnd behandler klagene

Pettersen sier at det er kommet noen klager, noen av teknisk art – feil på areal – som blir behandlet administrativt og noen som vil bli behandlet av ei sakkyndig nemnd etter at klagefristen er gått ut. Alle huseiere skal ha fått svar, også på ting de lurer på med hensyn til takseringa.

Sjablontaksten for bygninger, boliger av alle typer (punkt 4.4 i rammer og retningslinjer for taksering ligger på hjemmesida) er på 7.000 kroner per kvadratmeter. Etasjefaktorer og bruk av faktorer (pkt. 5.3) innvirker også på dette, opplyser konsulenten.

– Vi må regne med at det blir spørsmål og klager ved første gangs taksering. Har eiere spørsmål til taksten, er det presisert på skatteseddelen som er blitt sendt ut, at de kan ta kontakt med Leka kommune, opplyser Annette Pettersen.