Mange kan ekskluderes fra fellesskapet

RUSSEKLÆR: Russebuksa er et av symbolene i russefeiringa, og alle buksene er klare for 17 dagers festing. 

arkiv

Det nærmer seg vårens vakreste eventyr: Russetida. Og mens de røde, og svarte, horder inntar byens rundkjøringer og parker i jakten på russeknuter er vi mange som trekker litt på smilebåndet og husker vår egen russetid.

Etter mange års skolegang var det endelig tid for å iføre seg den røde lua og unne seg noen sorgløse dager med fest og moro. Da som nå ble det advart mot at russefeiringa kunne gå ut over skolegangen. Nå er jeg selv, i egenskap av å være lærer ved Olav Duun videregående skole, en av dem som ber russen besinne seg så ikke festingen ødelegger avgangs- eksamen.

Det er likevel ikke det dette innlegget skal handle om. Tvert imot unner jeg ungdommene en markering av at 13 års skolegang er tilbakelagt, et siste sprell, selvsagt innenfor rimelighetens grenser, før man reiser ut i verden og skal bli til noe.

Jeg blir derfor betenkt når jeg ser hvordan russefeiringen har utviklet seg de senere årene. Nå er det ikke lenger nok å kjøpe seg rød lue, frakk og eventuelt russebukse. Ulike leverandører kappes om å forsyne russen med det som trengs for dagens russefeiring: Full utstyrs- pakke med klær og sko, selvsagt, og så skal jo klærne ha logo som viser hvilken russegruppe man tilhører. At venner samlet seg i grupper for å feste var selvsagt vanlig før også.

Det nye er at gruppene skal ha et eget navn, og at navnet skal vises på klærne man ifører seg. Dette er det noen smarte aktører i markedet som har funnet på. Man har selvsagt merket seg at russen er en kjøpekraftig gruppe, og dermed er det nesten ikke grenser for hva enkelte leverandører finner på for å melke russen for penger. Hvorfor ikke ha et dekknavn også? Så må de kjøpe klær og utstyr både med dekknavnet og det «egentlige» navnet.

Det nyeste påfunnet er at russegruppene også må ha egen sang, selvsagt med en annen sang, en såkalt «teaser» som lanseres før den «egentlige» sangen. Og det koster penger. Det er ikke uvanlig å bruke over femti tusen på en slik sang, hvis det er de riktige folka som skriver sangen kan enkelte punge ut over hundre tusen. Og alt dette kommer i tillegg til russebilen, eller aller helst, bussen.

Kjære russ, hva er det dere holder på med? Hvordan blir det med fellesskapet hvis dere skal samle dere i grupper med egen logo? Hva med dem som ufrivillig blir stående utenfor disse gruppene? Forleden hadde jeg besøk av niesen min fra Bærum, som er russ i år. Hun fortalte at der var det nå vanlig å arrangere audition for å få være med i de forskjellige russegruppene. Etter en audition fikk man tommelen opp eller ned. En kan selv tenke seg hvor festlig det må føles å stå foran en gjeng huiende russ og bli «utstemt». Det var også audition for å få være med å «rulle» med russebussen for en kveld.

I tillegg måtte man betale, selvsagt. Som om ikke det er press nok fra før om å være blant de kule og populære. Skal det bli sånn at man begynner å grue seg til å begynne på videregående i frykt for ikke å bli inkludert i ei russegruppe? Eller at man føler seg tvunget til å være med og betale på en russebuss man slett ikke har råd til å finansiere?

Jeg skulle ønske noen, helst alle sammen, kunne gjøre som den lille gutten i eventyret om Keiserens nye klær: Si høyt og tydelig det mange tenker men ingen tør å si: Det er jo bare lureri alt sammen! Kongen har jo ingen klær! Sangene som man betaler i dyre dommer for er jo egentlig fryktelig dårlige!

Vi trenger da ikke logo på ryggen, dekknavn og dyre russebusser. Vi vil ikke at noen skal stå ufrivillig utenfor russefellesskapet. Vi vil jo bare ha det moro, egentlig. Og være sammen!