Lusespylerprodusenten Skamik med nytt produkt

Selvdrevet flåte

Skamik AS har en plan om å ha minst fem produkter i sin portefølje innen utgangen av året i tillegg til lusespyleren. Først ut er en selvdrevet lekter.

FLÅTE PÅ GANG: – En tilpasset og selvdrevet flåte vil løfte brukervennlighet og fleksibilitet for vår mekaniske avluser, sier daglig leder Geir Skarstad (i midten) sammen med produksjonslederne Frode Mikalsen (til venstre) og Ole Jakob Måøy ved verkstedet i Ottersøy. Foto: Tom Lysø 

arkiv

OTTERSØY: – Dette er ei næring der utviklinga går veldig fort. Skal vi klare å henge med må vi utvikle oss minst like raskt, sier daglig leder Geir Skarstad i Skamik AS.

De har nå konstruert en selvgående flåte som er spesiallaget for å ha firmaets egen lusespyler om bord.

– Dette var et ønske fra en kunde. De ønsket å slippe å binde opp kapasiteten til en båt med flytting av spyleren, og ba oss lage en flåte spesialtilpasset behovene, sier han.

200 kvadratmeter

Flåten de skal levere til et selskap i Sør-Trøndelag vil egentlig ha det meste. Fem hydrauliske thrustere til framdrift, to kraner, eget styrehus og et dekk på 200 kvadratmeter som både vil være fast oppstilling for lusemaskinene og arbeidsplattform for dem som jobber der.

– Ikke minst får vi enda bedre kontroll på lusa som er spylt av laksen slik at vi er 100 prosent garantert at ikke noe slipper tilbake i sjøen, sier Skarstad som forteller at flåten vil leveres til kunden allerede i mai.

Stor etterspørsel

De har nå produsert 18 lusespylere, og ordrene fortsetter å komme.

– For oss er det aller viktigste skussmålet det vi får av alle de som har tatt teknologien vår i bruk.

En av dem som skryter av Skamik er Helgeland oppdrettsservice.

Styreleder Alf-Gøran Knutsen forteller at serviceselskapet har testet ut de fleste aktuelle løsninger for mekanisk og ikke-medikamentell avlusing på markedet.

– Generelt er vi meget kritiske til kjemi og fremmedstoff. Tidligere har vi brukt en del hydrogenperoksid, men erfarte fallende effekt og utvikling av resistens rundt bruken.

Derfor satser de nå primært på rensefisk i kombinasjon med Skamik.

– Vår vurderingsprosess viser at Skamik leverer best på to helt vesentlige felt: Effekt og kapasitet, sier Knutsen.

Det er også det samme som Skamik selv bestreber seg på.

– Mobilitet og mye «oppetid» vil gi høyest mulig kostnadseffektiv drift av anlegget. Gjerne i kombinasjon med dyktige medarbeidere som behersker mekanisk avlusing til bunns. Det er driftsbildet vi vil skape rundt Skamik for våre kunder, sier Skarstad.