– En unik følelse

– Når du ligger under vann i vektløs tilstand og alt stress og mas forsvinner. Da ligger du bare der og er deg selv – og ingenting annet.

1: Trond Are Strand(til venstre) og Geir Hanssen er i ferd med å gå ut i det kalde vannet. 2: – Det er kaldest i vannoverflata. Jo lengre ned du kommer, jo varmere blir det, sier Trond Are. 3: Geir Hanssen kler på seg oksygentanken før dagens dykk. 

Bildetekst 

Bildetekst 

arkiv

Slik beskriver Geir Hanssen, Ketil Hanssen og Trond Are Strand hvordan de ser på det å drive med dykking. De tre er blant en håndfull aktive medlemmer i Flatanger dykkeklubb.

Trond Are har holdt på med dykking i over 20 år, og er den mest erfarne av de tre. Brødrene Geir og Ketil tok dykkersertifikatet sammen for fem år siden, og de var raske på labben med å kjøpe inn alt som trengtes av utstyr for å komme i gang på egen hånd.


Best om vinteren


Nå drifter de klubben som ble stiftet i 1976. Etter å ha ligget brakk noen år, ble aktiviteten i klubben tatt opp igjen rundt 2010.

Ute blåser vinden frisk bris mens Geir og Trond Are gjør klart utstyret. De skal ut og ta et lite ettermiddagsdykk fra fjæra ved Strøm i Flatanger.

– Er det ikke veldig kaldt i vannet?

– Jo, akkurat i overflata er det litt kaldt, men det blir bare varmere og varmere jo lenger ned du kommer, forklarer Geir.

En kort kjøretur ned fra huset til Geir begynner de å ikle seg tørrdrakt, vest med blylodd og oksygentank.

Trykket i tanken sjekkes og alt må være på stell før de begynner å vasse ut i det kalde vannet.


Ivrig dykker

– Det er fra mars og utover at det er aller best å dykke. Da er det krystallklar sikt på grunn av at det ikke er alger i vannet, forteller Geir.

– Under vann åpenbarer det seg en helt annen verden. Jeg husker en gang jeg dykket bare et par meter under overflata. Tareskogen lå som et teppe over meg mens solstrålene skinte gjennom. Det var utrolig flott, smiler Trond Are.

I skjærgården rett utafor Flatanger er det uante muligheter for dykking. Her finnes flere båtvrak. Noen eldre enn andre. Den dykkeglade gjengen har store planer om å gjennomføre et dykk i løpet av våren og sommeren. Et dykk som, hvis de er heldige, kan ta dem flere hundre år tilbake i tid.


Sølvskatt


– I 1696 var det et spansk skip som gikk på grunn like utenfor Gladsøya. Rundt 1750 var det noen som dykket på dette vraket, og to av dem omkom. Ryktene sier at det var en person som ble rik av sølvpengene de fant i dette vraket. Det finnes ei skål i Flatanger som er laget av krystall med ei hanke som er laget av sølvpenger fra dette skipet. Det ville jo vært artig å finne noe fra skipet. en jernbit eller kanskje en sølvmynt, ler de.

Geir forteller videre at det er mange steder hvor du kan komme over ukjente «skatter».

– Alt blir på en måte en skatt når du kommer over det mens du dykker, mener han.

– Ja. Her for litt siden dykket jeg rett ved kaia i Einvika, og da kom jeg over en hel masse søppel, men der og da føltes det som om jeg kom over en skatt, skyter Trond Are inn.

Det finnes ei egen nettside hvor du kan finne de ulike vrakene som det er mulig å dykke på langs kysten; www.dykke- pedia.com.

En annen ting Namdalskysten er rik på under havoverflata, er kamskjell.

– Det er veldig mange som kommer hit om sommeren og har lyst til å dykke etter kamskjell. Da tar vi dem gjerne med ut på tur, men vi røper jo ikke de beste plassene, sier den dykkeglade gjengen med et lurt smil.

Den siste tida har de opplevd at stadig flere kommer til Flatanger for å dykke i skjærgården.

– Vi bor jo midt i en perle, og mange av dem som kommer hit lurer på hvorfor vi ikke dykker mer enn vi gjør. Da må vi bare si som det er at tida strekker rett og slett ikke til, mener Ketil.

Å dykke er ingen billig hobby, men har du først investert i utstyr, kan det med rett pleie, vare i mange tiår.

– For et brukt sett kan komme på under 10.000 kroner. Men nytt blir det straks mye dyrere, forteller Geir.

– Hva er det med dykking som gjør at dere holder på med dette?

– Det er jo utrolig artig, mener Trond Are.

– Opplevelsen du får under vann. det å være vektløs og kun tenke på sikkerheten rundt deg selv. Det er en veldig god følelse, sier Ketil.

 


Dette trenger du for å komme i gang

Dykkersertifikat

Drakt (tørrdrakt eller våtdrakt)

Flaske/Oksygentank

Ventilsett

Bly

Svømmeføtter

Hansker

Dykkemaske

VCD-vest