Da hytta ble heim

Allerede under planlegginga var Gunn Baustad Norø og Birger Norø sikre på at de var i gang med å bygge hytta som skulle bli pensjonistbolig.

1 Pensjonistbolig: For nesten to år siden flyttet Birger Norø og kona Gunn Baustad inn på hytta si i Vennesund. 2 STOLT: På et av soverommene har bestemor fått laget vegg-klistermerke med teksten til sangen Gunn alltid synger barnebarna. Og selvfølgelig er alle barnebarna også avbildet. 3 HYTTESTIL: Gunn liker å blande litt av det hun liker, og noe hytteinteriør må man jo finne på ei hytte. 4 NYBYGG: I fjor bygde paret på hytta en liten del. Her fikk de nytt stort soverom med garderobeskap. 5 LYST: Tidligere var stua trehvit, og Gunn hadde et bra arbeid foran seg da hun bestemte seg for å gjøre det selv. Fire strøk ble sluttresultatet. 

arkiv

– Jeg tror du må ta bildene nå, før sola går ned. Det går fort nå, minner Birger Norø om og ønsker velkommen til hytta i Vennesund i Sømna, som til og med har fått veinummer 10.

1 Pensjonistbolig: For nesten to år siden flyttet Birger Norø og kona Gunn Baustad inn på hytta si i Vennesund. 2 STOLT: På et av soverommene har bestemor fått laget vegg-klistermerke med teksten til sangen Gunn alltid synger barnebarna. Og selvfølgelig er alle barnebarna også avbildet. 3 HYTTESTIL: Gunn liker å blande litt av det hun liker, og noe hytteinteriør må man jo finne på ei hytte. 4 NYBYGG: I fjor bygde paret på hytta en liten del. Her fikk de nytt stort soverom med garderobeskap. 5 LYST: Tidligere var stua trehvit, og Gunn hadde et bra arbeid foran seg da hun bestemte seg for å gjøre det selv. Fire strøk ble sluttresultatet. 

 

I godstolen i stua sitter Gunn Baustad Norø med strikketøyet i fanget og skiskyting på tv-en. I sofaen ved sida av sitter mannen Birger i pysjamasbuksa, godt tilbakelent og med hendene bak hodet, skuer han ut stuevinduene og utsikten mot Torghatten. Sommeren 2014 gikk drømmen i oppfyllelse. Paret har fått dispensasjon for å bruke hytta si som bolig. Leiligheten i Kløvermarka i Brønnøysund ble solgt for ei stund siden, og 15. juni flyttet de inn på hytta i Vennesund.

Den rødmalte hytta med hvite karmer ligger så nett til i terrenget. Akkurat passe stor, både i landskapet og for ekteparet. På verandaen, som nesten går rundt hele bygget, koser de seg på sommeren. Rett ved ligger dukkestueboden og kakebua. Her har de allerde rukket å kose seg mye.

– Men vi har bodd her lengre, mer eller mindre. Så fort vi hadde noe fri, dro vi hit. Vi hadde alt her. Det største problemet var å bli kvitt alt i leilig- heten i byen, forteller paret og humrer fornøyd.

Med hvitmalte vegger, vinduer og dører, flisgulv i gangen, og furugulv i stua og på kjøkkenet, er det lite som minner om en stereotyp hytte med første øyekast. Den rugende og flotte krystall- lampa midt over stuebordet, setter prikken over i-en.

– Hvorfor flytte hit?

– For det er verdens fineste plass, synes ikke du også det? spør de nesten i kor med armene ut fra kroppen og øyne som går fra krok til krok og skuer på utsikten.

Etter å ha sett på hyttetomter i hele Sømna, fant de til slutt drømmetomta i Vennesund. I pinsa 2003 begynte bygginga av parets kommende heim. Ei 63 kvadrameter stor Helgelands-hytte.

– Hvorfor akkurat her?

– Da vi skulle bygge hytte, var vi enige om at vi ville ha et sted det var lettvint å komme seg til. Det skulle være sentralt i forhold til kommunikasjon, og det måtte ha noe rundt, utdyper Birger og skryter av både naboene, den rette veien fra Brønnøysund og Vennesund brygge.

– Her kan vi gå til ei fantastisk strand, spise middag på brygga, sykle og ta en pils på sommeren. Det er opp til oss selv også. Hvor mye vi vil ha med folk rundt oss å gjøre også. Det er fire fast- boende bare i dette hyttefeltet!

Men at de har latt seg gjøre å flytte på hytta, er ikke helt tilfeldig. Allerede under planlegging bestemte de seg for løsninger med livstidsgaranti. Her skulle de kunne bli gamle.

– Vi bygde bevisst. Det er brede dører, vaskemaskinen er oppbygd, vi har sentralstøvsuger, og på gang og kjøkkenet har luftventil. Det er så gjevt. Vi har innlagt vann, strøm, kabel og parabol, og 4G. Vi har alt, forklarer sømnaværingene.

Her har de alt de trenger og mer til, skal vi tro paret. I fjor sommer bygde de ut hytta med rundt 20 kvadratmeter. Med kjøkken, stue, tre soverom, bad, gang, garderobe, hems som er gjort om til barnebarnas spillerom, dukkestuebod og bakebod, klarer de seg svært godt.

– Her har vi ikke mer hus enn vi akkurat har bruk for. Drømmen er å bo her på sommeren, og i Syden de verste vintermånedene, sier de med et glimt i øyet.

Ifølge Birger og Gunn har de flere ganger fått høre hvor tøffe de er. Tøffe som turte å følge drømmen som mange har, om å selge hjemmet og flytte på hytta.

– Vi sier jo at vi er på hytta. Men det er jo heim. Eller som barnebarnet vårt Mathea pleier å si: Nå er det heimen deres, og hytta vår, sier Gunn stolt med et bredt smil, og viser oss rundt i hytta og forteller om maleprosjekter som tok nesten to år, blant annet i stua og forhåpentligvis snart på kjøkkenet også, skal vi tro husfrua.

Det suser godt i trærne utenfor hytta. Men det er stille tross litt vind.

– Hva er det beste med å bo på hytta?

– Hver dag! Uansett. Men det er særlig deilig når det er fint vær og du bare går ut i sola i nesten ingenting. Det er helt fantastisk.

– Er det noe du savner?

– Jeg vet ikke om jeg ville gjort noe annerledes. Det eneste jeg har sagt er at jeg savner litt at barnebarna kommer syklende eller gående på etter- middagene, sier bestemora ettertenksomt.

Men barnebarna kommer mer enn gjerne på besøk til besteforeldrene i Vennesund.

– For meg er dette paradis. Alt er stille. Når jeg er alene heime, har jeg ikke på radioen en gang, sier en strålende fornøyd hytteeier, Birger Norø.