Truger til topps

– Jeg har lyst til å gå på fjellet om vinteren, men er pysete på nedkjøring, sier Liv Aase Hatten (47). Hun har parkert skiene og går til topps – med truger.

Tøtte med truger på tur. Liv Aase Hatten tar sikte på Steinlikammen. 

arkiv


Steinlikammen (782 moh.) i Eiterådal er målet for turen når mosjødama spenner på seg trugene. Hun er relativt fersk i faget, dette er hennes fjerde tur med trugene som kom i hus i romjula.

– Jeg tenker at dette er et alternativ til randonnée, sier Hatten – som nøyer seg med langrennsski. Hun mener utvalget av toppturer er de samme som randonnée, og nevner Øyfjellvarden, Panorama og Tolvtua som eksempler i nærområdet.


 • fra bilaget hytte fritid

  Sosialt med skuter

  Hvordan bruker folk de nyåpna skuterløypene? Vi tok oss en tur fra Herringen til Jamtfjelltjønna for å undersøke nærmere.

   

undefined 

Trugene er ikke av det slaget du forbinder med trauste hytteturer, altså bambusutgaven. Her kan du bevege hælen og trugene er relativt smale i figuren.

– Ulempen er at det går seint nedover, konstaterer Hatten i det et par randonnéekarer beveger seg ned fjellsida. Fordelen er at det går kjapt oppover, og det føles lettere enn å gå på ski. I hvert fall når hun støtter seg på skistaver i tillegg. Et must må man si. Føret er hardt, så det går radig oppover, i motsetning til når man må grunne i nysnø. Liv Aase går godt i lag med andre på tur, men gjerne alene også.

– Det er rett og slett fordi jeg ikke vil sinke andre. Og så trives jeg godt alene.

undefined 

 •  

  fra bilaget hytte fritid

  – En unik følelse

  – Når du ligger under vann i vektløs tilstand og alt stress og mas forsvinner. Da ligger du bare der og er deg selv – og ingenting annet.

Liv Aasen er på tur året rundt. Fjelltrimmen og turrenn er obligatorisk. Hun er glad i å være ute.

– Har jeg lyst til å dra på fjellet, så gjør jeg det. Jeg orker ikke planlegge lang tid i forveien, noe som ofte er tilfellet hvis flere skal gå sammen.

– Får du reaksjoner på utstyrsvalget?

– Nei. Jeg møtte stykker på randonnée en gang, men de kommenterte ikke trugene.


 • fra bilaget hytte fritid

  Da hytta ble heim

  Allerede under planlegginga var Gunn Baustad Norø og Birger Norø sikre på at de var i gang med å bygge hytta som skulle bli pensjonistbolig.

undefined 

Liv Aase og familien har vært på alpinferie i Alpene tre vintre på rappen, og der solgte de trugeturer med guide.

– Det så veldig spennende ut, sier hun.

– Hva er målet for sesongen?

– Målet var Øyfjellvarden, og der har jeg allerede vært. Men jeg tror kanskje jeg vil prøve Tolvtua – med rumpeakebrett på returen.


undefined 

Trugene er et par Atlas Electro 823 til rundt tusenlappen.

– De er litt taslete i forhold til andre modeller, men jeg kommer ikke til å gå på is.

turen opp til «kammen» starter med stigning gjennom skogen. Deretter venter snaufjellet. Været skifter fra overskyet til sol, og på toppen er det temmelig vindfullt. Likevel, utsikten må for- eviges, og innsatsen belønnes med sjokolade og brus.

– Hva skal du gjøre når du kommer hjem?

– Det blir badekaret. Førti grader, smiler Liv Aase. Hun liker kombinasjonen slit og luksus. Overnattingsturer i telt er utelukket.


– Hva gir en topptur deg?

– Mestringsfølelse. At jeg klarer å kare meg opp på toppen. Og så blir jeg veldig glad. I tillegg er det god trim. Jeg er glad i å røre meg. Det er godt å slite seg ut litt.

undefined 

Liv Aase er ikke typen som har trent hele livet, bortsett fra linjegymnastikk i barndommen.

– Det er først i voksen alder jeg har forstått at det er deilig å røre seg.

Å ferdes i høyden krever sin kvinne. Ikke minst når det gjelder kunnskap om skred og sikkerhetsutstyr. varsom.no og senorge.no er nettsider som er verdt å sjekke ut. Og følg ASSS: Alltid spade, skredsøker og søkestang. Hovedregelen er at skred løsner i terreng brattere enn 30 grader.