Åpner 12 mil av løypenettet i Lierne

Åpner 12 mil med skuterløype i Lierne

Lørdag er det åpning av den nye skuter-løypa i Lierne. Det hele starter med kake, konkurranser og et motorhavari...

SKILTENE PÅ PLASS: John Olav Vestgård (til venstre) og Thomas Storaunet har det meste på plass før åpninga av den nye skuterløypa i Lierne. FOTO: BJØRN TORE NESS 

KONKURRANSE: Hvor lenge går denne 35 år gamle Ockelboen før det blir motorhavari, lurer Thomas Storaunet på. 

SER FRAM TIL ÅPNINGA: Leder i Lierne snøscooterklubb, Dan Roger Totland, ser fram til åpninga på Skjelbred lørdag. 

arkiv

LIERNE: Bare innspurten står igjen før Lierne skuterklubb offisielt kan åpne de nye løypene i Lierne. Nå håper leder i klubben Dan Roger Totland, Thomas Storaunet og John Olav Vestgård at mange tar turen til Nordli totaktservice på Skjelbred lørdag.

– Ordføreren står for den offisielle åpninga av rekreasjonsløypa, og så blir det selvsagt kaffe og kaker, forteller Vestgård.


Åpner med et pang


Thomas Storaunet har kjørt skuter hele livet i både konkurranser og på fritida. Lørdag stiller han med en 35 år gammel Ockelbo 400 som skal kjøres i filler.

– Vi legger opp til en konkurranse der folk kan tippe hvor lenge den holder på full gass før det blir motorhavari. Det kan være alt fra 30 sekunder til fem minutter. I tillegg har jeg sveiset på turbo og gjort noen justeringer, så dette blir en artig konkurranse for alle som møter opp, forteller han.

Gjengen som står bak åpninga forteller det har vært stor interesse for den nye traseen.

– Det er vanskelig å vite hvor stor kake som skal kjøpes inn, for det har vært en enorm interesse for den nye løypa, smiler Vestgård.

– Jeg har faktisk hørt at folk i Namsos som har hytte i Lierne skal oppover for å få med seg åpninga, legger Storaunet til.


Åpner 12 mil løype


Hele løypenettet er på cirka 35 mil, men på lørdag åpner de bare 12 mil av traseen. I løypa som åpnes i helga kan du blant annet kjøre over til Sverige.

– Det tar rundt en time å kjøre fra Skjelbred til Bjørkvatnet i Sverige, forteller Storaunet.

Det blir forskjellige fartsgrenser i løypa, der makshastigheten blir på 60 kilometer i timen.

– Vi har aldri åpnet ei skuterløype før, så vi må ta det litt som det kommer. «Learning by doing», forteller leder i skuterklubben, Dag Roger Totland.

Sist han sjekket hadde klubben 350 medlemmer, men i det siste har pågangen økt.

– Vi er vel nærmere 400 medlemmer nå. Vi ser at engasjementet og interessen har vært stor i forkant av åpninga, så vi er veldig spente på hvordan dette blir, forteller han.

– Kan alle som har snøskuter bruke løypene?

– Du trenger ikke å være medlem i skuterklubben, men du er nødt til å kjøpe et såkalt led-kort – eller løypetillatelse – for å kjøre i løypene, forteller han.

Bakgrunnen for et slikt kort er for å dekke utgiftene for vedlikehold og drift av løypene.

– Det blir litt som alpinanlegget på Holand. Der selger de heiskort for å dekke utgiftene, forteller Vestgård.


Trygg is


Bare skiltinga koster 40.000 kroner – og totalt når hele løypenettet er ferdig skiltet – ender regninga på 120.000 kroner.

– Vi skal også bygge bruer der vi har lov til det. Noen kommer seg forbi uansett, men når en familie skal på tur trenger de tilrettelagte løyper, forteller Totland.

I løpet av den siste uka har mye av snøen i Lierne forsvunnet, men nå håper arrangørene av åpningsshowet at værvarslet slår til. Nemlig snø og minusgrader.

– Det hadde helt klart vært best om isen hadde frosset til igjen, men den er fortsatt veldig trygg, smiler Storaunet.

– Hvor mange skutere er det egentlig i Lierne?

– He he, du kan ta antall innbyggere i Lierne og gange antallet med tre, ler Totland.