Ni uskrevne argentinske lover

ENSLIG TOMAT: Salat er ikke den helt store greia i Argentina 

arkiv

Akkurat nå suser jeg og kona rundt i Argentina på en tre uker lang bryllupsreise. Her er ti uskrevne lover det er nyttig å vite om som turist i dette landet.

Argentinerne er gjennomgående vennlige, og tror i utgangspunktet godt om deg. Men siden de ofte møter idiot-turister (som jo utgjør en viss andel av turister i alle land), kan du risikere å bli tatt for å være en idiot-tuist* dersom du bryter de uskrevne lovene. Den første utskrevne loven er derfor:

1: Lær deg litt spansk før du drar. Det trenger ikke være mye, men da blir det lettere å unngå å bryte uskrevne lover. Vit for eksempel hvordan du sier «hvor mye koster det?» eller «hvor kommer du fra?» – det vil du ha glede av. Bonus hvis du også skjønner hva de svarer.

2: Spis storfekjøtt eller vegetarisk. Selv om argentinerne er verdensmestre på storfebiff, respekterer at folk ikke spiser kjøtt, selv om de da også lurer litt på hvorfor du er i Argentina.

3: Bestill argentinsk vin eller øl. De er svært patriotiske, og det har vært en stor politisk kamp for å skjerme ut internasjonale konserner for å skape vekst i agentinsk industri. Her kan du altså bli susa med god samvittighet.

4: Minibanker må behandles som spilleautomater. Dersom du finner en hvor du får ut penger hver gang du prøver, må du for all del fortsette til den sier stopp! Minibankene her støtter ofte ikke visakort med chip, er tomme for penger, eller har andre feil. Køene er i tillegg lange, og instruksjonene er gjerne utelukkende på spansk. Dermed vet du aldri helt om det er deg eller automaten det er noe feil med, og du kan fort bli stående lenge og trykke febrilsk og prøve forskjellige kort. Det går til slutt – men ta med niste, så du ikke også er sulten når du bedriver denne aktiviteten.

5: Du må ikke spise opp maten, men det er litt frekt å la være. Særlig hvis du spiser bare halvparten av deres beste, perfekt stekte indrefilet. Siden porsjonene er store, anbefales fysisk aktivitet på dagtid – isbrevandring, tangokurs og hesteridning anbefales.

6: Ikke omtal folk fra USA som amerikanere. Sør-amerikanerne er (forståelig nok) irritert over at nord-amerikanerne har tatt monopol på å omtales som amerikanere. Det er omtrent like fornærmende som å si at Namdalen ligger Nordland.

7: Sett deg inn i argentinsk politikk og/eller fotball før du drar. Argentinere er lidenskapelig av begge deler, og dersom du (som meg) ikke kan spesielt mye om fotball, vil du ha glede av å kunne litt om for eksempel Che Guevara, Evita eller Kirchner. Da framstår det i det minste som om du har prøvd å sette deg inn i kulturen deres.

8: I Tyskland skal du ikke nevne Hitler. I Argentina skal du ikke nevne tapet i VM- finalen mot Tyskland.

9: Prøv «máte» – pampascowboyenes bitre te som drikkes av et forseggjort spesialkrus med tilhørende dekorert sølv-sugerør. Det er lov å ikke like den, men da er du en pinglegringo.

Til slutt en oppfordring dersom du tar turen: Dra for å se isbreen Perito Moreno i sør. Det er den eneste isbreen i verden som fortsatt vokser, og den har en fem kilometer bred ismur hvor 70 meter høye isblokker styrter ut i innsjøen med jevne mellomrom. Dersom du er så heldig å se den gigantiske is-broa kollapse (noe som skjer ca hvert 4. år, og som vi tilfeldigvis var under en time unna å oppleve), er det veldig stas. Men fordelen med å gå glipp av akkurat den begivenheten, er at du har en unnskyldning for å komme tilbake enda en gang.

* Jeg forventer du som leser Namdalsavisa ikke er en idiot-turist. Sånt får andre ta seg av.