Russ synes feiringa har tatt av i feil retning

– Blir stadig dyrere

– Feiringa kan bli bra selv om vi ikke blakker oss i prosessen.

UTENFOR: Ann Charlotte Hamnes Emilsen (fra venstre), Helle Mørch Horseng, Sigrid Skaftnesmo, Georg Volden og Katina Tausvik Strand tror de med dårligere råd kan føle seg utenfor i russetida. 

Bevisst: Kristin Charlotte Lona Hansen er russepresident for rødrussen i Namsos, og hun tror mange synes presset er stort. 

arkiv

RØRVIK: Rødrussen ved YNVS merker godt det økonomiske presset som skapes i russetida. De forteller at de aller fleste bruker mellom to og tre tusen kroner på klær alene.

– Det er utrolig dyrt, sier Helle Mørch Horseng.

– Men alle føler nok at de må ha russeklær. Det blir ikke det samme å gå og kjøpe seg ei rød bukse.


– Stemmer godt


Onsdag delte Unni Elisabeth Aune noen tanker i NA om russetida, og russepresidenten i Namsos kjenner seg igjen i beskrivelsen hennes.

– Jeg tenkte at det stemte veldig godt med sånn som det har blitt. Folk bruker mer og mer penger for hvert år, og det er en veldig unødvendig utgift, sier Kristin Charlotte Lona Hansen.

I Namsos er flere av russen med i grupper, og det er tre busser og fire biler til sammen.

– Det har vært vanlig med noen busser, men nå i det siste har det tatt litt av, sier hun.Les også:

Noen tanker om russetida


– Ikke alle har råd


Hansen tror flere kjenner på det økonomiske presset.

– Det er ikke sikkert alle har råd til å legge ut for alt det som skal betales i russetida, sier hun, og forteller at hun synes det verste er at presset bidrar til å lage skiller mellom folk.

– Det har blitt utrolig store forventninger til hva man har, og det er synd.

Hun håper framtidig russ blir mer bevisste på området.

– Det er viktig å tenke over at ikke alle har like muligheter. Folk bør begrense seg litt, slik at alle har mulighet til å være med. Russetida handler om å være sammen.

På Rørvik er det ikke så mange som danner russegrupper og har russebusser eller biler, men de kjenner likevel på presset det skaper. De synes det er synd om noen faller utenfor.

– De som har litt dårligere råd kan føle seg utenfor, og det er trist. Dette skal være noe vi feirer sammen, sier Katinka Tausvik Strand.

– Jeg føler ikke noe trang til å ha et konsept med egen logo, sang og buss. Det hadde blitt enda dyrere. Russetida handler om å feire at vi er ferdige med 13 års skolegang, sier Mørch.

Resten av gjengen nikker. De er alle enige om at russetida skal handle om å ha det morsomt sammen.

– Utviklinga er skremmende, og den skaper et negativt bilde for russen, sier Mørch.

– Ikke tenk at det materielle er viktigst. Det er snakk om 17 dager av livet ditt.