Send oss dine påskebilder!

Mange er flinke til å ta bilder i påskeferien. Hvorfor ikke la flere få se dine blinkskudd ved å dele bildene med oss i NA?

TID FOR GRILLING: I påska er det mange som planlegger grilling av pølser. 

arkiv

NAMSOS: Knips i veg og send bildene til NA.


Bruk emneknaggen #naklikk på Instagram for å dele bilder med oss, eller last opp dine bilder her! Husk at vi hver uke premierer de beste bildene!

 

Du kan også sende bildene på epost


Her er noen tips hvordan du tar best mulige bilder:


1. Hva slags utstyr bør man ha med seg i påskefjellet?

Ikke tenkt for avansert. Det er lett og gå seg vill i utstyrsjaget. Spør deg selv hva du trengerog hvilke bilder du skal ta. Husk også at fingre og tær fort blir kalde. Kle deg godt!


2. Hvordan behandler man utstyret i snø og kulde?

Ikke bruk kameraet før det har samme temperatur som omgivelsene. Tar du et nedkjølt kamera inn i en varm hytte, kan kondens oppstå. Putt det heller i kamerasekken og la det ligge der sekken og alt innhold har temperaturen til omgivelsene.

Ikke skift objektiv, batteri eller minnekort i fuktige omgivelser. Da risikerer du å få fukt inn på steder som kan skade kameraet.

3. Hvordan fanger man triksene i bakken på bildet?

Vær klar når det skjer! Skal man forevige sport i vinterfjellet, trenger du et kamera med en viss hastighet. Men fortvil ikke, med litt planlegging, prøving og feiling, så er det også mulig med det kamera du har.

Snakk med den du skal ta bilder av og be vedkommende vente til du er klar. Forhåndsfokuser der du mener hoppet skal skje. Har du et kamera med serieopptak, er det bare å holde inne knappen og håpe at du fanger motivet når det er på sitt beste.

4. Hvordan får man bildene skarpe?

Raske lukkertider. Fokuser på forhånd og bruk en lukkertid helst over 1/500sek. Er du ikke stødig på lukkertid og ISO, prøver du sportsfunksjonen på kameraet.

Skal du fotografere noe i bevegelse, er det også et godt tips å følge motivet med kameraet. Da er det større muligheter for å fange motivet skarpt.

5. Hva er proffenes tips til motiv og vinkling?

Prøv å tenk for-, mellom- og bakgrunn. Når det er sport og action du vil ta bilde av, er det å dokumentere prestasjonen viktig. Bildet forteller mer og får bedre effekt om man klarer å få med både avsats og landing på en fin måte.

Prøv å få frem både fart og høyde på hoppene, gjerne ved å velge ett lavt standpunkt.

6. Hva bør man tenke på når man tar bilder i snø?

Hvit snø kan fort bli grålig og mørk fordi snøen lurer kamera til å tro at det er mer lys i motivet en det faktisk er. Ved å legge inn litt pluss i eksponeringskompensasjonen, sørger du for å overeksponere slik at snøen i bildene dine blir så hvit som den skal være.

Se også mot lyset. Vanligvis er rådet å ha solen i ryggen, men det blir feil i denne typen foto. Når alt er hvitt, er det skyggene som lager dybde og tekstur. Legg merke til det neste gang du er ute. Ser du mot fjellene med solen i ryggen, ser de flate ut. Ser du mot noen med motlys, eller solen fra siden, har de mye mere dybde i seg.

7. Andre gode tips basert på deres erfaringer?

  • Unngå å ha kamera nederst i sekken. En rimelig brystveske anbefales. De finnes i alle størrelser og kvaliteter. På den måten har du kort vei til kamera når det trengs.
  • Ha med ekstra papir til å tørke av linsen med og oppbevar batteriene på innerlommen slik at de ikke blir kalde.
  • Vær nøye med hvordan du beveger deg i terrenget for ikke å sette mange stygge skispor i bildet ditt.
  • Ha respekt for fjellet om du skal på tur. Skredsøker og annet utstyr er ubrukelig uten kunnskap. Sørg for å gå på kurs eller les deg opp på dette.

Kilde: Stiftelsen Elektronikkbransjen og Fotorådet i samarbeid med norske naturfotografer.