Fem konserter på tre dager

– Musikk er gode minner

Denne uka fikk beboerne ved alle bo- og velferdssentrene i Namsos være med Gunder Gundersen fra Vemundvik på en musikalsk jordomseiling.

JORDA RUNDT: Gunder Gundersen tok med beboere, ansatte og besøkende ved Namsos helsehus på en musikalsk rundreise. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: – Det har vært fantastisk artig så langt, sier Gunder Gundersen like før han skal ha konsert for beboere og andre på Namsos helsehus. Den tredje av fem konserter han spiller denne uka.

Han er opprinnelig fra Vemundvik, men har de siste 40 årene bodd utafor Namdalen

– Jeg dro til Libanon med den første FN-kontingenten i 1978, og har drevet med mye forskjellig siden. For tre-fire år siden ble jeg førtidspensjonist, og da måtte jeg jo finne på noe, sier Gundersen. Og dette noe ble musikk. Som pianist ved Thons hoteller og flere andre prosjekter.

Musikk hele livet

Musikken fikk han inn med morsmelka.

– Jeg nærmer meg 60 og har spilt trekkspill i 55 år, ler han.

Noen husker sikkert gammeldansorkesteret Gunders noen tiår tilbake i tid.

– Vi spilte til dans og fest over hele Namdalen, forteller han.

Gundersen rakk også å jobbe i Addes musikkforretning før han forlot Namdalen.

– Jeg gjenopptok kontakten med Terje (Adde) gjennom Facebook, og disse konsertene er noe jeg gjør for Den kulturelle spaserstokken, sier han.

– Hvorfor reiser du rundt og spiller for eldre?

– Musikk er gode minner og musikken glemmer du aldri, selv om du kanskje har glemt hva du spiste til middag, smiler Gundersen. Som også er med på et prosjekt i Bærum hvor musikk blir brukt i terapeutisk sammenheng for yngre med demens.

– Selv om folk jeg spiller for kanskje begynner å miste noe av kontakten med omverdenen, blomster opp når de hører musikk, sier spillemannen.

Jordomseiling

– Hva har du på repertoaret?

– Det kommer litt an på publikum, og nå som Beatles-generasjonen begynner å flytte inn på bo- og velferdssentre, har jeg forsøk med litt Lennon/ McCartney, og Neil Young, men vi er ikke helt der ennå, ler han.

På Helsehuset tok Gundersen beboerne med på ei musikalsk jordomseiling som startet i Sverige med en vals av Carl Jularbo – deretter strømmet det på med finsk polka, argentinsk tango, amerikansk swingjazz, boogie woogie og norsk gammeldans.

Gundersen bød også på Edith Piaf og Vera Lynn – og med filmmusikk fra Charlie Chaplin gikk turen mot slutten til stor applaus fra de som fikk frisket opp noen musikalske minner.