Militærøvelse til over 300 millioner kroner

Cold Response 

arkiv

OSLO: Den internasjonale vinterøvelsen Cold Response har kostet Forsvaret over 300 millioner kroner. Tre millioner av disse er satt av til å erstatte ødelagte skoger, åkrer, rekkverk og veger.

Det er i alt meldt inn 272 skadesaker til Forsvaret etter at stridsvogner og annet militært utstyr ødela autovern, veibaner og skog under øvelsen, skriver Klassekampen.


 • Les også:

  Har satt av tre mill. til erstatning

  Noen skader etter Cold Response er tydelige, mens andre fortsatt ligger godt gjemt under snø.

 • Les også:

  Slik er krigsspillet i Cold Response

  Her er den fiktive historien som danner grunnlaget for krigsspillet i Cold Response.

 • Les også:

  – Veldig stas å få besøk av Kongen

  Kong Harald bruker to dager til å ta militærøvelsen Cold Response nærmere i øyesyn. Det setter både forsvarssjefen og styrkene stor pris på.

 • Les også:

  Heimevernssoldatene briljerer med lokalkunnskapene under Cold Response, men...

  – Det har vært lite søvn og lite action

  – Dæven, nå hadde det vært godt med en pizza fra Nabo'n, gliser Yngve Flasnes når NA møter sersjanten og resten av laget på post.

 • Les også:

  Passer på kysten vår

  Langt inne i en fjord eller på et skjær langt til havs. Der finner du Sjøheimevernet. Det vil si; hvis du finner dem da.

 • Les også:

  Valgte yrke da de bare var noen år gamle

  Vil jobbe i skyene

  – Dette var en kjempedag. Det eneste som kunne toppet det, var om vi hadde fått en helikoptertur.

 • Les også:

  Malin (19) i «krig» på heimebane

  – Det er litt surrealistisk å være med på denne øvelsen akkurat her, smiler Malin Løfsnæs (19) fra Flatanger.

 • Les også:

  Statoil Spillum holder døgnåpent under øvelsen

  Bunkrer bensin, burger, boller og brus

  Med hundrevis av soldater vrimlende rundt seg tok Statoil-sjefen konsekvensen: – Det er greit å være leveringsdyktig til alle døgnets tider, sier Sigurd Barlien.

 • Les også:

  Se video som Forsvaret har laget

  Bombefly over Namsos

  I forbindelse med øvelsen Cold Response kom et amerikansk B-52 fly over Namsos tirsdag formiddag.

Det amerikanske lasteflyet C5 Galaxy landet på Værnes lufthavn mandag for å ta med seg den siste delen av materiellet som ble brukt under Cold Response. Øvelsen avsluttes offisielt tirsdag.

Talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, opplyser at den totale kostnaden for gjennomføringa av Cold Response 2016 ennå ikke er ferdig utregnet. Budsjettet for planlegging og gjennomføring av øvelsen er på 253 millioner kroner.

– Dette er et stort og omfattende regnestykke. I tillegg til de fellesfinansierte bidragene, kommer det at hver enkelt avdeling, som for eksempel Telemark bataljon, betaler sitt bidrag med egne øvingsmidler. I tillegg kommer dessuten avtaler med skoler og andre fasiliteter som leies under øvelsen, fartøyer som frakter utstyr og personell, med mer, sier Moen.
Han mener totalprisen for gjennomføringen av øvelsen ligger på omtrent det samme som Cold Response i 2014 og 2012. Begge årene kostet øvelsen over 300 millioner kroner. (©NTB)