Mats Myhre (16) i praksis i Vesterålen:

– Eventyrlig fiske

Mats Myhre (16) fra Vikna er elev ved den videregående skolen ved linja for naturbruk. De siste ukene har han hatt praksis og har fått være med på et eventyrlig skreifiske i Vesterålen.

RUGGER: Her viser Mats Myhre og søskenbarnet Olav Myhre (19) noen kjempetorsker de har kommet i land med. 

TRiVES GODT: Mats Myhre(16) har trivdes utmerket de ukene han har fått være med på et eventyrlig skreifiske i Vesterålen. 

arkiv

VESTERÅLEN: Han var ikke mer enn sju år da han første gang fikk være med på havet for å fiske. Siden har det ligget i bakhodet at det var fisker han skulle bli.

Vi ser det da også på smilet hans, at dette er noe han trives godt med. Han og mannskapet på MK Havblomst som består av skipper Odd Kristian Myhre, pappa Bjørn Myhre og søskenbarn og lærling Olav Myhre (19). Sistnevnte er i ferd med å avslutte sin lærlingtid om bord i pappas båt. Når vi møter 16-åringen, er han med å på få på land dagens fangst som består av mye stor og fin skrei.

– Jo dette trives jeg veldig godt med. Jeg har vært med noen uker i praksis og har fått oppleve et godt skreifiske. Det har vært hardt, men fantastisk å få være med på, sier unge Myhre.


Vokst opp med fiskerinæringa


Han har vokst opp i en familie der både far og onkel har vært fiskere. Det har gjort at han har levd tett på næringa. Det har blitt mange turer på fiskefeltet med pappa og onkel Myhre. Da han var ferdig meg grunnskolen, visste Mats hvilken utdanning han skulle satse på. Det ble videregående skole på linja for naturbruk.

– Neste år skal jeg gå videre på fiske og fangst. Etter det blir det å jobbe som lærling for å få mer praksis, sier 19-åringen.


100 tonn skrei


Nå har han avsluttet en fem uker periode med praksis i fiskebåten. Det har vært uker der han har fått være med på det som mange kaller et eventyrlig skreifiske. I løpet av denne perioden har han vært med på å bringe i land vel 100 tonn skrei. Det er fisk til en verdi av godt over en million kroner.

– Selv om jeg er ung, vet jeg at jeg har valgt riktig yrke. Målet er at jeg en gang skal kunne skaffe meg egen båt. Han kunne ha reist hjem etter praksisperioden, men han har valgt å være med videre selv om han har påskeferie. Det vitner om ungdom som brenner for fiskeryrke.


Skipperen gir god attest


Skipper Odd Kristian Myhre gir da også den unge fiskeraspiranten en god attest etter noen uker om bord.

- Han er interessert og lærevillig. I tillegg tar han ting lett og er ikke redd for å ta i et tak. Derfor tror jeg at Mats er et godt fiskeremne som vi må ta vare på, sier skipper Myhre.