Påska er høysesong for trafikkulykker

«Dette kunne ha gått mye verre»

Organist Geir Arne Bergli klamret seg fast i bilrattet da han skjønte at det kom til å smelle.

FRONTKOLLISJON: Toytota-en havnet i grøfta etter frontkollisjonen i Nordli i påska, hvor samtlige involverte slapp med skrekken. foto: øivind rånes 

SMADRET: Fronten på stasjonsvogna ble smadret. 

arkiv

LIERNE: Påskehøytida er høysesong for trafikkulykker. Det fikk Bergli erfare denne påska.

– Jeg hadde vært på gudstjeneste i kirka, hvor jeg er organist, og var på tur heim da jeg så at bilen i motgående felt begynte å få sladd i svingen. Sjåføren prøvde å rette opp bilen, men kom i stedet rett imot min. Så smalt det, sier Lierne-mannen til NA.

Frontkollisjonen var uungåelig, men til alt hell var farta lav da ulykka inntraff.

Likevel ble de materielle skadene store.

– Bilen er ikke kjørbar, fastslår Bergli.


Kom seg ut bakdøra


Stasjonsvogna – av typen Peugeot – som frontkolliderte med den sju måneder gamle Toyota-en til Bergli, traff døra på førersida, som var umulig å åpne etter frontkollisjonen på Fv 74 i Nordli i påska.

Bergli måtte klatre over i baksetet for å komme seg ut av bilvraket før han skjelven, men uskadd, kom seg på fylkesvegen for å ringe etter bilberging.

– Huff, dette var guffent. Ikke noe særlig, sier han mens knuste bildeler er spredd utover vegbanen.

– Hvordan oppleves det når du skjønner at det går mot kollisjon?

– Du kliper deg fast. Men det er ikke så enkelt. For du har kort tid å gjøre det på når den andre bilen krysser over vegen og kommer imot deg, sier Bergli og kikker bort på det andre kjøretøyet som står på tvers av vegbanen.

Stasjonsvogna som var på tur fra Sverige etter handletur, ble smadret i fronten, venstre side foran ble inntrykt, venstre hjul og hjuloppheng ødelagt – og var heller ikke kjørbar.

– Det er verst for sjåføren som kjørte i meg. Men; det er bare materielle skader. Det kunne gått verre. Heldigvis gikk det bra med alle, ingen ble skadet, sier han.

De siste ti årene har det i gjennomsnitt vært 143 alvorlige ulykker med over fire drepte og 18 hardt skadet i påsketrafikken.

Bergli vet at utfallet kunne blitt langt verre om farta hadde vært høyere i kollisjonsøyeblikket.

– Jeg slo meg litt i hodet, emn det går bra altså, forsikrer han, mens Toyota-en står borret med fronten i den snødekte grøfta ved fylkesvegen.


– Ekkelt


– Ekkelt, beskriver den kvinnelige sjåføren av den andre bilen.

Hun har ikke hatt førerkort i lang tid – og var sjanseløs da bilen fikk sleng på det såpeglatte føret.

Sjåføren er naturlig nok lei seg over de store materielle skadene etter krasjen. Men er samtidig glad for at samtlige slapp unna uten fysiske skader.

I stasjonsvogna var det flere passasjerer.

– Bilen fikk skrens i svingen. Bakenden bare skled ut. Jeg hørte «hold dere fast», sier en av de kvinnelige passasjerene i stasjonsvogna, mens hun trøster sjåføren og forsikrer seg om at Bergli har kommet seg uskadd ut av det andre vraket.

– Hun kjørte ikke fort, fastslår den kvinnelige passasjeren, mens stasjonsvogna flyttes til side for å slippe fram trafikken.

– Hun tok det heldigvis med ro da hun kjørte, sier en mannlig passasjer.


– Heldigvis gikk det bra


– Det kunne gått mye verre, mener begge to.

Den mannlige passasjeren som satt i baksetet med sønnen på seks år, har selv vært involvert i flere trafikkulykker – og vet alt om den uhyggelige stemninga når det smeller.

– Jeg har vært med i tre-fire kollisjoner før. Heldigvis gikk det bra de gangene også, selv om det selvsagt ikke er artig å være involvert i ulykker, sier han i det som ble en av flere trafikkulykker i Namdalen i løpet av påska.