Ble hjerteoperert for fjerde gang i november. Gikk Jomarennet på 15 km i påska.

Tapre Lotta (10) viser veg

Sindre Finne og Heidi Hestmark var raskest i Jomarennet. Men det var ei langt yngre jente som sto for den største prestasjonen.

HJERTEBARN: 10 år gamle Lotta Haukø Devik ble hjerteoperert for fjerde gang i november. Skjærtorsdag gikk hun Jomarennet sammen med mamma Bodil og pappa Trond Otto Devik. 

FRA START TIL MÅL: De seks første løperne i Jomarennet holdt samme posisjon fra start til mål. Fremst går vinneren Sindre Finne, Kolvereid, deretter i rekkefølge, Torstein Østnor, Lierne (til høyre), Johannes Tyldum, Hållingen, Truls K. Hjellsand, Hållingen, Ola R. Jansen, Spillum og Jan Olav Smalås, Spillum. 

OGSÅ PÅ SKI: Namdalens fremste løper, Heidi Hestmark testet skiformen i Jomarennet. 

I LØYPA: Emilie Clausen i front med Stig Clausen og Ingvar Pedersen på hjul. 

arkiv

RØYRVIK: For 10 år gamle Lotta Haukø Devik har ei sykdomshistorie som få på hennes alder kan vise til. I november ble ungjenta hjerteoperert for fjerde gang. Skjærtordag gjennomførte hun Jomarennet på 15 km.

– Nå er vi så glade. Det har vært en rå skitur, stråler mamma Bodil når målstreken var passert i bakken oppom Røyrvik sentrum skjærtorsdag.

Og det er slett ikke vanskelig å forstå at familien så det som en stor seier for Lotta at hun greide å gå hele løypa, helt uten problemer.

For jenta og familien har vært stilt på mange prøvelser siden hun kom til verden for snart 11 år siden.

Allerede åtte dager gammel måtte hun på operasjonsbordet.

Senere har hun hatt tre nye operasjoner. Den siste så sent som i november.

– Det har vært både oppturer og nedturer for Lotta. I november fikk hun operert inn en ny hjerteklaff. Denne er også «provisorisk», for legene ønsker hun skal vokse ferdig før hun får en permanent klaff. Hun skal til Oslo på ny vurdering og undersøkelse i mai. Hun blir fulgt godt opp, forteller Bodil Haukø.


Håp for andre


Mamma Bodil ønsker gjerne at historien kan formidles.

– Ja, for det kan gi håp for andre som er i en tilsvarende situasjon. Og for Lotta er det en motivasjon, tror jeg. Da hun kom til verden hadde hun ikke så gode odds. Men det har skjedd, og skjer mye på området som har med hjerteforskning å gjøre. Så tida jobber vår veg. Det viser bare det at hun nå går 15 km, jeg vil si uten problemer, sier Bodil.

Det er første gang Lotta gikk løypa for egen maskin.

– Hun ønsket det i fjor, men fikk ikke til det. Så at hun greide å gå hele løypa i år er en stor seier, sier mamma.

Og hovedpersonen selv mente det hadde vært en grei tur.

– Det gikk bra, og jeg hadde god ski. Pappa er en god skismører, slår Lotta fast.


Bedre form enn teknikk


Med 241 deltakere er Jomarennet blitt et av de største turrennene i Namdalen. Storparten gikk i trimklassen, men et tjuetalls løpere hadde det litt travlere. Sindre Finne, Kolvereid fikk innersvingen på veg mot målgang, og dermed kunne ikke «svogeren» Torstein Østnor, Lierne hindre unggutten fra å ta seieren.

– Torstein var litt snill med meg. Han hadde muligheten til å hoppe inn foran meg i sporet før vi kjørte nedover mot målet, men han gjorde ikke det. Og med innserving skjønte jeg at jeg kunne vinne, sa Finne.

Namdalens fremste løper med joggesko på beina, Heidi Hestmark testet formen med å gå skirenn

– Det er bare å slå fast at formen er bedre enn skiteknikken. Men det er god trening dette, smilte hun.


Resultater

RØYRVIK: Jomarennet, 15 km klassisk.

Damer jr: 1. Synne A. Iversen 1.06.00.

Herrer jr: 1) Sindre Finne 44.22, 2) Johannes Tyldum 45.45, 3) Truls K. Hjellsand 46.43.

21-34 år: 1) Heidi Hestmark 54.35.

21-34 år: 1) Torstein Østnor 44.23, 2) Ola R. Jansen 47.28

35-64 år: 1) Marit Brøndbo 1.00.24, 2) Siv A. Lindsetmo 1.31.07.

35-64 år: 1) Jan Olav Smalås 47.29, 2) Ståle Brendhaug 50.11, 3) Pål Rune Nyvik 50.45, 4) Jogeir Bjørhusdal 52.35, 5) Vidar Nufsfjord 54.26, 6) Øyvind Skarstad 59.29, 7) Geir Fiskum 1.00.23.

65+: 1) Synnøve Lindsetmo 1.49.30.

65+: 1) Per Arve Bolås 56.23.