Antallet nordmenn som studerer utenlands har stagnert

– Flere bør reise ut og studere

Camilla B. Tiller fra Namsos har tatt kunnskapsministeren på ordet og studerer utenlands.

Utenlandsstudent: Camilla B. Tiller fra Namsos (til høyre) stortrives som student i kystbyen Bournemouth i England. FOTO: PRIVAT 

Aktiv: Som student utenlands får Camilla B. Tiller muligheten til å være med på mange aktiviteter på fritida. 

arkiv

BOURNEMOUTH: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at norske studenter skal dra på utenlandsopphold. Men ferske tall viser at antallet som drar ut har stagnert.

I fjor reiste totalt 6.478 norske studenter på utveksling i tre måneder eller mer. Det er en nedgang fra året før, viser tall fra Norsk senter for forskningsdata.


Obligatorisk


Ifølge studienettstedet Khrono lufter kunnskapsministeren et forslag om obligatorisk utveksling. Også Norsk Studentorganisasjon og flere rektorer har tatt til orde for at flere bør reise ut, men deres budskap ser ikke ut til å ha nådd ut i 2015.

– Det kan være positivt og sunt med obligatorisk utveksling, spesielt i dagens samfunn som er så globalt. Det er sunt å se nye steder, og du setter mye mer pris på hva du har heime, sier Camilla B. Tiller.

28-åringen fra Namsos tar en master i Event Marketing – arrangementsmarkedsføring – ved Bournemouth University i England.

– Studiet kan du velge å ta over ett eller to år, all undervisning skjer i løpet av det første studieåret. Så kan du velge om du vil ta utplassering før du skriver masteroppgaven eller gå rett til å skrive marteroppgaven. Velger du utplassering blir studiet toårig. Jeg har valgt å ta utplassering, for noe av det universitetet mitt i England tilbyr, er ett semester med Study Abroad som del av utplasseringa. Så jeg krysser fingrene for at det blir et semester i Portugal på meg til høsten, sier hun.

– Hvorfor velger du å studere utenlands?

– Det er mange grunner til at jeg har valgt å studere i utlandet, en av grunnene er at jeg elsker å reise, sier Camilla.


– Utrolig bra mulighet


– Hva betyr opplegget for deg?

– Det å studere i utlandet ser jeg personlig på som en utrolig bra mulighet. Du møter nye mennesker fra hele verden, får nye venner og knytter bånd for livet. Jeg lærer mye om meg selv og andre kulturer. Setter mer pris på det du har heime i Norge. Jeg er heldig og får oppleve masse nytt. På fritida er jeg med i mange forskjellige student klubber og foreninger. Jeg er med på mye frivillig arbeid som Alzheimers kafe på fredager, sier hun.

Det pekes på at svak kronekurs er en årsak til at antallet norske utenlandsstudenter har stagnert.

"Å studere i utlandet ser jeg personlig som en utrolig bra mulighet"
Camilla B. Tiller
studerer i England


– Det koster litt ekstra å studere i utlandet, men du får så mye mer igjen for det. Selv om studieavgifta og husleia er litt dyr, er det rimeligere for andre ting som mat, drikke og dagligdagse ting, sier namsosingen.

– Hvorfor anbefaler du andre å ta studier utenlands?

– Jeg ville anbefalt alle som får sjansen til å studere i utlandet til å gjøre det. Det er en å fantastisk fin mulighet, du lærer på nye måter, utfordrer seg selv, møter nye mennesker, får oppleve andre kulturer og steder.


Spennende


– Hva skal du bli når du blir stor?

– Det er et veldig godt spørsmål, som jeg ikke har noe svar på, så det blir veldig spennende å se hva jeg ender opp med.

På den andre sida har norske studietilbud økt i popularitet i utlandet.

I fjor kom 8.181 utvekslingsstudenter til Norge – ei økning på 676 studenter fra året før.