Søkkvåt og blåfrossen utlending reddet fra synkende båt

En utenlandsk mann ble reddet fra en synkende båt på Fosnes. Nå har politiet funnet ut hvem han er.

UNDER VANN: Båten var fylt med vann da Knut Arne Thorsen og ungene fant den utenlandske fiskeren i båten.  

REDDET LIV: De skulle bare på fisketur, men endte opp med å redde et liv. Her er Knut Arne Thorsen (fra venstre), Amund Berg Hage, Magnus Thorsen og Mona Iren Thorsen.  

arkiv

FOSNES: - Båteier har meldt seg. Det var en mann i 20-årene fra Litauen, opplyser politiet søndag ettermiddag.

Det var i 15-tida lørdag at politiet melding om at en mann hadde blitt reddet fra en synkende båt, men brydde seg ikke om båten som lå igjen midtfjors.

- Melderen hadde vært i egen båt, og oppdaget tilfeldigvis en mann i en 15-16 fots fritidsbåt som satt og veivet med armene, sier operasjonsleder Jan Tore Tiltnes ved politiet i Nord-Trøndelag.

Vann opp til midja

Litaueren satt i en båt mellom Ølhammeren og Kjelneset.

- Jeg og ungene skulle ute på fisketur, og var midt på fjorden da vi så en mann som veivet med armene, forteller Knut Arne Thorsen til NA.

Båten lå i utløpet til Nordsundene, ifølge Thorsen, som kjørte rett mot den synkende båten for å redde mannen som sto i den.

- Han sto med vann helt opp til midja. Han hadde bare hettegenser og joggebukse, og ingen redningsvest. Støvlene hadde han tatt av seg og de lå og fløt i vannet, forteller Thorsen.

Hull på båten

Litaueren, som hadde vært på en to-timers fisketur, var gjennombløt og blåfrossen.

- Det hadde visstnok gått hull på båten, og han hadde stått og veivet med armene etter hjelp i en halvtimes tid, sier Thorsen, som fikk mannen opp i sin båt.

Hvis Knut Arne Thorsen og ungene ikke hadde oppdaget mannen såpass raskt, eller ikke sett han i det hele tatt, ville det trolig gått fryktelig galt.

- Dersom verken vi eller noen andre hadde fått han på land, ville vi nok aldri funnet han i live, sier Thorsen.

Brydde seg ikke om båten

Fiskeren spurte om Thorsen og ungene kunne kjøre han til land på Ølhammeren-sida, hvor en kompis satt og tente bål.

- Vi slapp han av der, og så takket han og gikk. Mennene ble sittende der en stund etterpå, før vi så at de gikk bortover fjærsteinene, fortsetter han, og legger til:

- Det vi syntes var så merkelig var at han ikke brydde seg noe om båten. Det er greit nok at den kanskje ikke var mulig å bruke igjen, men den kunne ikke bare ligge midtfjors i veien for båttrafikk.

Til fare for båttrafikken

Thorsen kjørte likevel ut til den synkende båten, og prøvde å få den på land. Båten var imidlertid så full av vann at det ikke gikk.

- Jeg kontaktet politiet og fortalte om hendelsen. Så tok de kontakt med Redningsskøyta som dro ut for å få på land båten, sier Knut Arne Thorsen.

Han legger til at dersom båten ikke ble fjernet, ville den være til fare for andre båter når det ble mørkt og ingen så den.

Thorsen forteller at han ikke opplevde situasjonen som særlig dramatisk.

Vet ikke hvem det er

Politiet var på stedet, men fant ikke mannen som ble reddet.

- Vi aner ikke hvem det er, sa politiets operasjonsleder Jan Tore Tiltnes til NA lørdag.

Søndag fant de altså ut hvem fiskeren er.

Redningsskøyta dro båten på land lørdag ettermiddag.