Rødekors-ere fikk kjørt seg under realistiske forhold på øvelse i helga

Hjelp meg, hjelp meg ...

Vinter byr på ekstra utfordringer for redningsmannskap. Det må det kurses i og trenes på.

FIKK KJØRT SEG: Det var bratt i området der det simulerte skredet hadde gått, og en av mange oppgaver for de blivende hjelpekorpserne var å få ut den skadde. 

VILLE KLARE KURSET: Selv en fotskade og ei gipsing i løpet av helga stoppet ikke Ruben Norheim, som ga alt for å gjennomføre kurset. 

ALARMEN HAR GÅTT: Etter at skredalarmen gikk var det hektisk aktivitet i teltene. Sekker skulle pakkes, og alt skulle gjøres klart for en lang dag i fjellet. Fra venstre: Arnt Olav Aundal Risvik, Hilde Moen, Silje Mari Sundsvik og Andreas Strøm. 

KURS I SNØREKJØRING: For å få mest mulig folk inn i et leteområde bruker Røde Kors snørekjøring. Det var ett av mange felt som de nye Røde Kors- medlemmene lærte å beherske i helga. 

arkiv

Høylandet: Skrik og hyl møtte de første som kom fram til det simulerte skredet langt oppe i ei bratt skråning langt oppe i fjellet inn mot Skrøyvdalen på Høylandet. Et iherdig oppspadd område skulle simulere et snøras, og en av dem som var tatt av skredet hadde hodet over snøen.

– Hjelp meg, hjelp meg, lød skrikene fra markør Sten Johansen som var nedgravd til opp til halsen.

En gjeng med folk fra Kolvereid og Overhalla Røde Kors på kurs i vinterredning måtte både ta seg av markøren som var skadd, og de måtte organisere leting etter tre savna som de etter hvert fikk opplysninger om befant seg i skredet.

– Denne skredøvelsen markerer avslutninga på ei helg med kurs. Ei helg som har vært tøff for enkelte, men jeg tror alle sammen som har vært med har lært veldig mye, sier Tom Christian Håpnes i Kolvereid Røde Kors.


Hektisk, men artig

– Det har egentlig gått utrolig bra, sier Ida Lande fra Overhalla.

Hun er en av kursdeltakerne som i helga fikk prøvd seg skikkelig.

– Det har vært mye skigåing med tung sekk. Strevsomt, men man lærer seg selv å kjenne litt bedre etter ei slik helg, sier hun.

Det samme sier er Silje Mari Sundsvik sin oppsummering.

– Det har vært skikkelig strevsomt, men utrolig lærerikt, forteller hun.


Full innsats


– Det har vært en utrolig gjeng med en vanvittig ståpåvilje. De har i løpet av helga fått en del oppgaver som har vært veldig krevende fysisk i tillegg til at været ikke har vært bra. Men de har løst oppgavene de har fått med glans, sier Steinar Lian fra Overhalla Røde Kors.

Et godt eksempel på utholdenheten til gjengen er Ruben Norheim. Han var ute for ei lita ulykke mens de var inne i området lørdag ettermiddag.

Etter å ha vært innom legevakt var han tilbake i teltleiren klokka 01 natt til søndag. Da med gipset fot.

– Det går bra. Jeg ville fullføre kurset, og da er det bare å møte opp, sier tøffingen som humpet rundt på krykker og med staver i dyp snø hele søndag.


Skredøvelsen

Gjengen var inne i området på Ravahaugan hele helga, og lå i lavvo et godt stykke fra vegen.

Når skredalarmen gikk tidlig søndag morgen, var det en prøvelse bare å komme seg opp til øvingsområdet.

– Det er dårlig snø. Vi snørekjører kursdeltakerne opp, men snøforholdene gjør at det er vanskelig, sier Håpnes.

En god del instruktører fra hele Namdalen var med på kurset, og de stilte med snøskuter.

Vel framme oppe i en trang dal nesten tre kilometer fra vegen begynte jobben med å spa fram, gi nødvendig førstehjelp og få ut den skadde.

Samtidig startet en annen gjeng med søk etter de andre som var tatt av raset.

– Vi har gravd ned tre dukker i raset, og en av oppgavene blir å finne disse, og eventuelt gi nødvendig hjelp, forteller Håpnes.

Målet var at de blivende hjelpekorpserne skulle organisere seg selv, men hele tida med veiledning fra instruktørene.