En Norges beste konsertarenaer blir nesten ikke brukt

Årsak: Dårlig økonomi

NTE Arena blir av mange regnet som en av Norges beste konsertarenaer, men til tross for dette blir lokalet nesten ikke brukt til konserter.

Lite aktivitet: Foreløpig er det kun satt opp to konserter i NTE Arena i år. 

Endring: Jørn Opdahl mener det må legges opp slik at konsertaktører kan tjene penger ved å arrangere konserter i NTE Arena. 

arkiv

NAMSOS: – Det er ikke slik at det er mangel på artister som ønsker å spille der. Svaret er så kjedelig som at på grunn av kommuneøkonomien, har ikke vi muligheten til å stille med den garantisummen som de aller fleste artistene ønsker for å spille i NTE Arena, forteller Petter Almvik, som sammen med Roger Grande har med bookinga å gjøre.

I de aller fleste tilfeller er det slik at artister tar kontakt med Kulturhuset i Namsos, som står for utleie av NTE Arena, med et ønske om å spille i lokalene.

Deretter snakker partene sammen for å komme til en avtale om pris og liknende.

Slik det er nå betaler artistene en husleiesum samtidig som de får all inntekt fra billettsalget. Men for mange artister er det slik at de også ønsker en garantisum som gjør at de ikke går i minus om det ikke kommer nok folk.

Artister og konsertarrangører som leier NTE Arena betaler en prosentsats av billett- omsetninga.


Vil ha aktivitet

– Slik det er nå har ikke vi muligheten til aktivt å gå inn og booke band eller artister. Vi vil selvfølgelig ha så mye aktivitet som overhodet mulig i konsertsalen. Etter hvert, når økonomien blir bedre, vil vi gå mer aktivt ut for å booke inn artister for å få opp aktivitetsnivået i konsertlokalene, sier Almvik.

– Har dere merket noen form for vegring blant artister for å booke seg inn i NTE Arena?

– Nei, snarere tvert imot. Det er en jevn pågang med forespørsler. De aller fleste vil ha en garantisum, og det er en risiko vi ikke kan ta med de midlene vi har, sier Almvik.

– På kurs- og konferansebiten er det mye aktivitet, legger han til.

Jørn Opdahl, daglig leder i Namsos Næringsforening Arrangement AS mener noe av problemet kan ligge i at det per i dag er veldig vanskelig å sitte igjen med økonomisk gevinst for dem som leier seg inn i NTE Arena.


Endringer må til

– Hvis du booker en artist, er kapasiteten til konsertlokalene nesten det første det blir spurt om, for muligheten for å tjene noen penger ligger jo i bar- salget. Her er det ikke mulig å få noe av den potten. Du greier nesten ikke å tjene penger på det. Jeg mener nøkkelen ligger i at de som leier seg inn må ha en mulighet til å sitte igjen med en gevinst, sier Opdahl, og legger til at det såvidt er penger å hente når de arrangerer julebord og det er stinn brakke i konsertlokalene.

– Det er jo synd, for det er et flott lokale. Det er helt fantastisk til næringskonferanser, og ikke så veldig dyrt. Da er det ikke så stort behov for teknisk utstyr og liknende, sier Opdahl.

På Kulturhusets foreløpige kalender er det kun satt opp to konserter i NTE Arena i år, blant annet folkefavorittene Violet Road.