Lierne-rådmannen med sterk kritikk av nabokommunen

– Det er uforsvarlig

I uvanlig harde ordelag kritiserer Liernes rådmann nabokommunen Røyrvik som rett før påske bestemte seg for å droppe intensjonsavtale og folkeavstemning.

Klar tale: Rådmann Karl Audun Fagerli i Lierne er kritisk til at Røyrvik sier nei til intensjonsavtale kort tid før kommunereformarbeidet skal sluttføres. 

Avviser: Ordfører Hans Oskar Devik i Røyrvik. 

arkiv

LIERNE: – Jeg var nok litt frustrert da jeg skrev det saksframlegget, sier rådmann Karl Audun Fagerli i Lierne.

Og det har han nok rett i. For i saken om kommunereformen som kommunestyret skal behandle på torsdag, er det ikke bare balanserte og nøytrale ord som brukes.

«Det er på grensa til uforsvarlig å ikke gå dypere i minst et alternativ til å stå alene», skriver Fagerli om beslutninga i nabokommunen.

Rådmannen klarer ikke skjule sin skuffelse over vedtaket. Et vedtak som kommer mer enn et halvt år etter at rådmennene i de to kommunene, på oppdrag fra politikerne, la fram et forslag til intensjonsavtale.


Sagt fra tidligere

Det har også vært fem møter mellom kommunene i forbindelse med reformarbeidet.

– Hadde Røyrvik sagt fra den gang, kunne vi sett på andre alternativer. Nå er vi på en måte satt sjakk matt måneder før arbeidet skal være ferdig, utdyper Fagerli overfor NA.

Med et Røyrvik-nei til Lierne, vil fire kommuner i Indre Namdal bli stående alene når reformarbeidet avsluttes i juni.


Fire små alene

– Det er et paradoks at mens resten av Norge diskuterer hvor store de skal bli, så velger fire små kommuner i Namdalen mer eller mindre frivillig, å stå alene, sier Fagerli som tror det kan få store konsekvenser for inntektene framover.

– Det vil nok komme endringer i inntektssystemet. Men jeg har liten tro på at endringene vil være positive for små kommuner som frivillig har valgt å stå alene. Så budsjettarbeidet i åra framover blir barbering, barbering og barbering på tjenestetilbudet.


Satset å feil hest?

Ordfører Hans Oskar Devik i Røyrvik mener det blir feil å peke på Røyrvik som syndebukk.

– Lierne satset alt på en hest da de valgte bort IN-alternativet og kun så på Røyrvik. Vi har vørt i dialog med både Grong og Namsskogan i tillegg til Lierne.

Devik er imidlertid enig i at kommunen kan få problemer på grunn av størrelsen.

– Dersom kommunereformen gjør at vi møter en kald skulder framover, ja da sliter vi, sier Devik