Alvorlig mangel på sykepleiere

– Vi sliter med rekrutteringa

Tillitsvalgt for sykepleierne i Namsos, Lill Iren Kristiansen, sier noe drastisk må gjøres for å unngå sykepleierkrise i Namdalen.

MANGLER SYKEPLEIERE: Fra venstre: Gunn Dahlen Selnes, Ann Helen Westerdahl, Mirko Holzner, Inger Marie Næss og tillitsvalgt Lill Iren Kristiansen er alle enige om at det er stor mangel på sykepleiere i Namsos kommune. 

– SKREMMENDE TALL: Det sier fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Sølvi Sæther, om mangelen på sykepleiere. 

arkiv

NAMSOS: Sykepleiermangelen i Norge er i ferd med å ta kraftig av, viser nye undersøkelser. Tall fra Statistisk sentralbyrå beregner et underskudd på 28.000 sykepleierårsverk i 2035.

– De tallene som kommer fram av undersøkelsen er ganske skremmende. Det er en del mindre kommuner i Namdalen som har bra dekning, men i større kommuner er det verre. I Namsos spesielt er det et stort problem, sier Sølvi Sæther, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund.


Må bruke vikarbyrå


Det er noe tillitsvalgt for sykepleierne i Namsos kommune, Lill Iren Kristiansen, er helt enig i.

– Vi sliter i Namsos slik situasjonen er nå. Det er blitt jobbet mye med å få tak i nok sykepleiere, men det er vanskelig, forteller Kristiansen.Hun forteller at det er blitt lyst ut flere stillinger i kommunen, uten særlig hell.

– Det har faktisk hendt at det har vært lyst ut stillinger uten at noen har søkt på jobben, forteller hun.

Det har ført til at de har vært nødt til å bruke vikarbyrå for å skaffe sykepleiere til tider.


- Det har faktisk hendt at det har vært lyst ut stillinger uten at noen har søkt på jobben.

Lill Iren Kristiansen,

tillitsvalgt sykepleierne i Namsos


– Vi har aldri måttet gjøre det før, men vi har faktisk brukt vikarbyrå for å dekke opp sykepleiermangelen, sier Kristiansen.

Selv om det er sykepleier- utdanning på Nord Universitet i Namsos, tror Kristiansen at det er mange utenbys som studerer der.


– Velger andre yrker


– Mange flytter nok tilbake der de er fra – eller til større byer, sier hun.

– Hva kan gjøres for å forebygge den dårlige statistikken?

– Vi må få ungdommen til å søke seg til sykepleierutdanninga, og gjøre yrket attraktivt. Vi ser jo at dette med lønn er kjempeviktig. I dag stopper lønnshoppet etter ti år, så det er en stor kabal som må legges, mener Kristiansen.

Ifølge henne har de visst at problemet rundt mangelen på sykepleiere kom til å skje, men ikke at det skjedde så fort.

– Dette er noe vi jobber med hver dag, men det er ingen lettvinte løsninger som vi løser over natta, forteller Kristiansen.

Også Sølvi Sæther mener det må satses på å rekruttere flere sykepleierstudenter.

– Det handler om å ta vare på de sykepleierne vi har i dag. Mange jobber deltid, og da søker de seg videre over på nye jobber, sier Sæther.