«Min kamp» på norske scener

Etter å ha gjort stor suksess i Stockholm, blir en dramatisering av Karl Ove Knausgårds «Min kamp» til høsten å se på scener landet rundt. Blant annet i Namsos og Kolvereid.

På tur med Riksteatret: Agnes Kittelsen gleder seg stort til å spille i «Min kamp» til høsten. Etter å ha gjort stor suksess i Stockholm, blir en dramatisering av Karl Ove Knausgårds «Min kamp» til høsten å se på scener landet rundt. Foto: NTB scanpix 

TIL SCENEN: Karl Ove Knausgårds «Min Kamp» blir å se både i Namsos og Kolvereid. 

arkiv

NAMSOS: Det er Riksteatret som sammen med Oslo Nye Teater og Agder Teater har fått regissør Ole Anders Tandberg til å gjøre forestillingen her hjemme – med norske skuespillere.

Å lage teater av «Min Kamp» på seks bind og 3.622 sider er ingen enkel oppgave. Nationaltheatret annonserte i november 2013 at de skulle lage teater av bokverket, men måtte gi opp.

Fire ganger Knausgård

Umulig er da også et ord som går igjen når Tandberg skal beskrive sitt prosjekt:

– Fire skuespillere av hvert kjønn er fanget i oppgaven å forvalte romanen. For dem er det en like umulig oppgave som det Karl Ove Knausgård må ha kjent da han satt og skrev, sier Tandberg.

Men som Knausgård, må Tandberg og skuespillerne ha fått det til. Kritikerne var svært begeistret etter at stykket hadde urpremiere på Stadsteatern i Stockholm.

Tandberg forteller at det var et lykkelig øyeblikk da han forsto etter fire prøvedager at dette kunne bli godt teater. Det skjedde etter en flere uker lang periode der regissøren hadde sittet sammen med skuespillerne og knadd og vasket manuset – som opprinnelig var på ti timer – ned til en forestilling på drøye to timer.

– Under prøveprosessen ble vi mer og mer klar over for et lysende scenisk språk Knausgård har, sier Tandberg.

Han har valgt å la alle de fire skuespillerne i stykket ha rollen som Knausgård.

– Jeg tror det er morsomt for skuespillere med et stykke der alle er likeverdige. Også er det jo noe med et prosjekt som i seg selv er umulig – da måtte jeg finne på noe som er like umulig på scenen for å være sikker på at det ble teater av det og ikke iscenesatt litteratur, sier Tandberg.

Som i bøkene starter scenehistorien med Knausgårds skjellsettende barndomsopplevelser, før den ender i Malmö der både romanfiguren og den virkelige Karl Ove bor med ektefellen Linda og deres barn.

Gleder seg

En av dem som skal framstille Knausgård er Agnes Kittelsen. Det var ikke vanskelig å si ja da hun fikk spørsmål om å være med i «Min kamp», forteller hun.

– Det er lenge siden jeg har gledet meg slik til et prosjekt, sier Kittelsen til NTB.

Hun er stor fan av Knausgård, og forteller at hun gikk inn i en boble og leste alle seks bind av «Min kamp» i ett for en tid siden. Som Knausgård er hun oppvokst i Kristiansand, så hun kjenner godt igjen deler av miljøet og de plassene han beskriver.

– Jeg har også veldig lenge hatt et ønske om å jobbe med Ole Anders Tandberg, og har hatt veldig lyst til å jobbe med Riksteatret igjen og reise på turné, sier Kittelsen, som var på turné med Riksteatret i 2012 med Harold Pinters «Bedrag».

Den vevre kvinnen har svært lite til felles med den høye Knausgård. Om det at hun nå skal spille ham på scenen, sier hun med et smil:

– Jeg traff Karl Ove i vinter og fortalte at jeg skulle spille ham. Jeg sto og så opp på ham. Han er jo veldig lang. Han lo litt, men vi var vel begge enige om at det var interessant, sier Kittelsen.

I tillegg til Kittelsen skal Christian Rubeck og Ingjerd Egeberg spille i «Min kamp». Den fjerde skuespilleren er så langt ikke kjent.

Det blir norgespremiere på Kilden i Kristiansand 2. september, og «Min kamp» skal videre på turné til 50 steder landet rundt. Midt i turneen blir det et lengre stopp i Oslo der forestillingen skal spille på Oslo Nye Teater fra 11. oktober til 29. oktober.