Tidendens største byggeprosjekt i Namsskogan er i gang

– Jeg synes nå det er litt råflott

Ansatte, beboere og kommuneledelse gleder seg til det nye omsorgssenteret står ferdig. Men bygdas eldste vet ikke om det var riktig å rive og bygge helt nytt.

SpENT: Brynjar Fossmo var tidlig ute og sikret seg orkesterplass til rivinga. – Om jeg ser fram til å få nytt rom? Nei, vi får nå se om jeg lever så lenge, spøker 96-åringen før han blir enig med NA om at vi kommer på innflyttingsfest hos ham neste sommer. 

Endelig: Grete Wibe (til venstre), Bodil Lande Mellingen og Janne Helene Berntsen Rokstad har til sammen jobbet mer enn femti år på helsesenteret. De gleder seg til nybygget står ferdig. 

Hull i taket: Når nybygget står ferdig får Brynjar og de tre damene endelig en heim og arbeidsplass med tett tak. 

arkiv

NAMSSKOGAN: – Jeg vet nå ikke helt jeg. Det virker litt unødvendig å bygge nytt når det står et bygg der allerede.

Namsskogans eldste innbygger, Brynjar Fossmo, har tatt plass ved vinduet når arbeidet med å rive deler av omsorgssenteret i kommunen starter.

Neste sommer skal et nytt hovedbygg stå klart.

96-åringen har fått med seg at ordfører Stian Brekkvassmo tjuvstartet rivinga av hovedbygget. Og selv om byggearbeidet som skal pågå fram til neste sommer blant annet innebærer at han får eget bad på rommet, er altså ikke Fossmo sikker på at det er fornuftig pengebruk å bygge nytt.


Nytt blir billigere

– Det syntes vi også i begynnelsen. men det er mye billigere å bygge nytt enn å restaurere det gamle, forsikrer Brekkvassmo.

Et svar Fossmo, Namsskogans kommunekasserer gjennom 26 år, ser ut til å akseptere.

Også ti år yngre Samuel Strompedal synes det er litt usikker på om det er riktig å rive gamlebygget.

– Jeg er av den gamle skolen som synes man skal bruke det man har. Så jeg synes nå det er litt råflott å bygge nytt, smiler 86-åringen som har bodd noen dager på sykehjemmet men nå skal heim.

Kanskje får han sitt neste hjem i det nye bygget. Kona bor på sykeheimen, mens han bor hjemme. Løsninga kan bli omsorgsboligene i nybygget.


Mer enn sykeheim

– Tanken vår er at dette skal bli et helhetlig omsorgssenter, forklarer ordfører Brekkvassmo.

– Vi skal ha inn omsorgsboliger knyttet til aldersheimen, men her kommer også fysioterapi, legekontor, helsesøster og treningssenter som skal være åpent for alle på ettermiddag og kveld, legger han til.

Både han og rådmann Endre Skjervø gjentar og gjentar og hvor nødvendig det er å få opp bygget til 82 millioner kroner.

Det er det største byggeprosjektet Namsskogan noensinne har gjennomført. Men kommunen må bare legge 32 millioner på bordet.

Og etter at Statens vegvesen overraskende tilbakebetalte 14 millioner kroner rett før påske, må kommunen kun låne 17 millioner på bygget.

– Bygget har overlevd seg selv, sier rådmannen og peker på at det knapt tilfredsstiller en eneste av dagens forskrifter.


Dryppvann fra taket

Selv et utrenet øye ser at det kan stemme. I kjelleren lukter det mugg. Fyrrommet er av konsulenter omtalt som «bløt robåt». 2. etasje har vært stengt over lengre perioder. På gulvet står det bøtter og tar imot vann som drypper fra taket.

– I dag er det fire bøtter vi må unngå å snuble i, sier sykepleier Grete Wibe som har jobbet på sykeheimen i 17 år.

Hun mener ikke riving er råflott.

– Jeg synes vi skulle revet alt. Men jeg skjønner at kommunen ikke har råd til det. Jeg kjenner litt mer på at dette ikke blir nytt, men en oppgradert sykeheim, legger hun til.