Laks eller elg som ror?

arkiv

Det har vært en del diskusjon om hva navnet på en eventuell storkommune skal bli, noe jeg selv har bidratt litt til på min måte. Derimot har det vært lite diskusjon om hvordan kommunen skal organiseres og drives, noe som er viktigere enn navnet. Men det er så vanskelig å diskutere, derfor tyr vi til det som er enkelt å ha en mening om.

Derfor fortsetter jeg i samme spor og spør hva kommunevåpenet skal bli. Er det mulig å finne noe felles av de eksisterende utgavene, kløver, elg, baug, svane, åregang og gravhauger symbolisert av kors? Det er svært vanskelig, særlig dette med kors eller gravhauger. En elg som ror og spiser kløver med en svane svevende over hodet? Men hva med gravhaugene? Elgen kan jo ikke være død dersom den skal ro, og en død elg er neppe et godkjent heraldisk symbol. En elg og en svane som spiser kløver blant noen kors går også, men da mangler båt og åregang. Det er nesten så en håper at Overhalla ikke blir med så det blir lettere å lage en syntese av de andre kommunevåpnene.

Det enkleste blir vel å gjøre som med navnet, at vi lager et helt nytt symbol. Da er det vanskelig å gå utenom laksen. En rask kikk i NAFs veibok tyder på at det er bare Grane i Nordland som har en laks i sitt våpen. Til gjengjeld har de bare en laks, så jeg foreslår 6 lakser. Da slår vi knockout på dem, og viser at vi har mye mer laks enn dem. Det kan vi bruke i markedsføringen.

Men det er hake med laksen også. Skal det være en vill-laks eller en oppdrettslaks? Her tror jeg det kan bli baluba, med elv mot kyst. Som ellers er det nok best med et kompromiss. Hva med røkelaks?