Suksesshistorien på Sjøåsen

Namdalseid-ordfører Steinar Lyngstad lovpriser Exact Productions på Sjøåsen. Det er ikke sikkert hobbyen hadde utviklet seg til millionbedrift uten litt fødselshjelp.

GodT samarbeid: Asgeir Fjell i Exact Productions (til høyre) er glad for bistanden fra Odd Arne Flasnes (i midten) og MNS Utvikling opp gjennom årene. Namdalseid-ordfører Steinar Lyngstad er sikker på at kommunens investering i utviklingskontoret er verdt pengene.FOTO: BJØRN TORE NESS 

Største investering: Asgeir Fjell viser ordfører Steinar Lyngstad datafresen til 4,3 millioner og produksjonslokalene. 

arkiv

SJØÅSEN: For å starte forfra: I 2006 etablerte Asgeir Fjell aksjeselskapet Exact Productions. Samme år mottok han sitt første tilskudd fra det regionale næringsfondet på 22.500 kroner – tildelt av Utviklingskontoret,

– Bedriften ble startet på hobbybasis og med produksjon i garasjen heime, forteller Fjell.

I 2008 bestemte han seg for å satse på Exact på heltid, og fikk leid lokaler i det tidligere «Favør-bygget» på Prærien i Namsos.

Men han vokste fort ut av lokalene, og året etter etablerte han seg på Sjøåsen.

– Lokalene i det tidligere Pelsberederiet passet utmerket til vårt formål, sier Fjell.


Kontaktet ordføreren

Men for å finne et egnet sted for å kunne ta etableringqa videre, var MNS Utvikling til god hjelp – både for vertskommunen Namdalseid og firmaet.

– Jeg husker at Asgeir kontaktet meg som ordfører med forespørsel om det fantes noen ledige lokaler i kommunen, sier Steinar Lyngstad.

– Det er slik det fungerer, i hvert fall i små kommuner: Folk går rett til topps med sine henvendelser. Og da er det godt å kunne koble dem med MNS Utvikling. Vi er avhengig av å ha dem som førstelinjetjeneste i næringslivsspørsmål, mener Lyngstad.

– Hva betyr det for Namdalseid å være en del av dette?

– Vi har bare gode erfaringer. Utviklingskontoret dekker et bredt fagfelt og er av uvurderlig betydning. Tidligere hadde hver kommune egen næringskonsulent, og jeg var tidlig av den oppfatning at det var smart å samle en slik kompetanse. Utviklingskontoret favner veldig mye – og kan hjelpe veldig mange, mener Lyngstad.


En halv million i året

– Hva koster det Namdalseid å være i dette samarbeidet?

– Rundt 500.000 kroner i året. Vi måtte mest sannsynlig ha doblet dette beløpet for å kunne yte en tilsvarende tjeneste alene, sier Lyngstad.

Han synes det er bra at kommunen kan tilby en slik tjeneste gratis, og håper at det også kan være slik i årene framover.

– Også kommunen nyter godt av MNS Utviklings kompetanse, blant annet når det er snakk om bredbånd-utbygging, sier Steinar Lyngstad.

Han er veldig glad for at Exact Productions fant lokalene de lette etter på Sjøåsen.

– Enhver arbeidsplass som skapes i vår kommune er viktig for oss, sier ordføreren.

Og Odd Arne Flasnes i MNS Utvikling sier profilering og salg av næringsareal også er en del av det de jobber med.

– Vi har god oversikt over ledige næringslokaler i vårt område, sier Flasnes.

I tillegg til verdifull bistand i jakta på egnete lokaler, har Asgeir Fjell også fått hjelp med å skaffe finansiering og støtte til Exact Productions.

– Bankene var skeptiske da jeg presenterte ideen. Jeg hadde ikke kapital – men interesse og lyst til å skape noe. Det var viktig å ha med MNS Utvikling både overfor Innovasjon Norge og bank. Jeg tror det ville vært tungt å nå fram uten deres hjelp, sier Fjell.

Exact har mottatt både etableringstilskudd og investeringstilskudd fra Innovasjon Norge.


Satser mer på trapp

– MNS Utvikling har hjulpet oss med å kvalitetssikre søknadene, blant annet da vi gikk til anskaffelse av en datafres til over fire millioner kroner. Den investeringa var helt nødvendig – det gikk ikke an å drive kun manuelt lenger, sier Fjell.

Exact Productions vokste seg stor på leveranser av elementer til offshorenæringa, og var oppe i åtte ansatte på det meste. Men i fjor merket de nedgangen i oljebransjen.

– Vi fikk en nedtur og måtte nedbemanne til fem. Men nå ser vi resultatene av satsinga på Namdalstrappa, og leverer både til Øverbygg og Overhalla Hus. Vår ambisjon er å være den ledende trappeprodusenten i Namdalen, med kvalitet som vårt fortrinn, sier Asgeir Fjell.