Trasig i fjor – herlig i år

Åge håver inn skrei

I fjor var Åge Reppen (67) fra Leka i Vesterålen på jakt etter skreien og opplevde magert fiske – fire tonn på to måneder. I år har han allerede landet 20 tonn.

STORTRIVES: 67-årige Åge Reppen fra Leka opplever fine dager med solide fangster av skrei i Vesterålen. 

arkiv

MYRE I VESTERÅLEN: – Ja, i år har det vært andre forhold enn det jeg opplevde vinteren i fjor. Da lå jeg mye fortøyd ved kai og det ble få turer ut på fiskefeltet. Jeg var ganske oppgitt, husker jeg, Det var ikke noe særlig, erindrer Reppen.


Infarkt og kols


67-åringen fra Leka har hatt to hjerteinfarkt og lever med kols, men legger iikke skjul på at å være aktiv fisker gjør godt for både kropp og sjel.

Det er ekstra moro når fangstene er så gode som nå.

Vi ser det på han der han står ombord i båten sin, MK Havsølv, fullastet med skrei, at det er andre tider nå enn i fjor.

Da var det mye landligge på grunn av dårlig vær, og totalfangsten i 2015-sesongen var på fire tonn, akkurat det samme som «persen» på en dag i år.

Ikke rart han trives som plommen i egget.

Ikke bare er fangstene langt bedre enn sist vinter; også prisen på torsken er betydelig bedre.

At det har vært andre forhold denne vinteren, får vi et synlig bevis når vi møter han med sjarken fullastet med stor , fin skrei.

Båten hans er for øvrig snart 50 år gammel, men fungerer godt til denne typen fiske så lenge været er ok.


Kvart million


Fangsten så langt i år har en verdi på hele 250.000 kroner, og fortsatt har Reppen igjen fire tonn for å fylle kvoten.

Men det er ikke pengene som driver pensjonisten til å være sjarkfisker. Nei, det er gleden av å få være på havet. Dette yrket, som av mange blir regnet som verden hardeste, er han nå en del av.

– Jeg er sikker på at jeg kan drive som fisker og trives med det, er det som holder meg i live. Hadde jeg vært heime og hatt en passiv hverdag, tror jeg ikke helsa hadde vært så bra.

I fjor måtte han dra fra Vesterålen til Troms for å få fisket opp hele kvoten og var ikke heime før 9. juni.

Nå har han bare fire tonn igjen av torskekvoten å fiske opp.

Det er ennå godt med skrei utenfor Vesterålen, og han regner ikke med at det skal gå mange dagene før kvoten er fisket opp – og han kan sette kursen heim mot Leka igjen.