Konkurrerer om finaleplass

Mathilde Vea Iversen fra Terråk er en av de 16 flinkeste biologielevene i Norge.

Blant de beste: Mathilde Vea Iversen (18) fra Terråk er denne uka med og konkurrerer om en plass i finalen i Biologi-OL som skal holdes i Hanoi i Vietnam. 

arkiv

TERRÅK/OSLO: Denne uka har landets flinkeste biologielever samlet seg på Institutt for biovitenskap, og Mathilde Vea Iversen er en av dem. Hun går på Lillehammer VGS, og fredag konkurrerer hun om finaleplass i den internasjonale finalen i Biologi-OL.

– Jeg skjønte ingenting da jeg fikk høre at jeg gikk videre, men det var utrolig artig, ler hun.

– Vi har hatt noen intensive dager denne uka, men det har vært veldig spennende – og jeg har lært masse.


– Veldig artig

Hele denne uka brukes til forberedelse før finalen. Iversen skal konkurrere om en av fire plasser i finalen som skal holdes i Hanoi i Vietnam.

– Det blir en to timers lang eksamen der vi blir testet både i pensum, og det vi har jobbet med denne uka, sier hun.

– Det har vært veldig artig å komme hit, så jeg har ingen forventninger om å gå videre.

Samtidig påpeker hun at det hadde vært veldig morsomt å få bli med til Vietnam.

– De er heldige, sier hun.

Professorer fra mange ulike fagområder har holdt foredrag for finalistene i løpet av uka, og pensum for finalen er hele Campbell biology, en mye brukt pensumbok.


Første gang

Finn-Eirik Johansen, instituttleder ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, forteller at det er første gang Norge er med i Biologi-OL.

– Vi håper først og fremst at det skal være en inspirasjon for elever i videregående skole, men vi ønsker også at faget får en større anseelse, sier han.

Biologi-OL i Norge er delt opp i tre runder. I første runde deltok 575 elever fra 16 ulike fylker. 76 av disse elevene kom videre til andre runde, og nå står altså 16 elever igjen i tredje og siste runde.

– Jeg håper olympiaden bidrar til å motivere alle elever til økt innsats, og til at vi som samfunn får en økt respekt for hva faglige enere bidrar med til fellesskapet.

Internasjonalt blir finalen i Hanoi den 27. Biologi-olympiaden. Konkurransen går av stabelen 17.–24. juli, og 68 land deltar.