Løftet opplevelse «til sjøs»

Hovedsimulatoren ved Sikkerhetssenteret var i toppklasse ved innvielsen i 2013. Etter en vesentlig oppgradering sist uke, er anlegget klar for å løfte brukerne til ytterligere høyder.

OPPTUR: – Et løft i bildekvaliteten! Simulatoransvarlig Thomas Edvardsen (til høyre) og instruktør Thomas Sørø Olsen er svært fornøyd etter en omfattende oppgradering av hovedsimulatoren ved Sikkerhetssenteret i Rørvik. 

KOMPETANSE: Daniel Beier (til venstre) og Christian Steinmann (til høyre) i tyske Domeprojection reiser verden rundt med sin kunnskap og teknologi, noe som Sikkerhetssenteret og simulatoransvarlig Thomas Edvardsen nå kan dra veksler på. 

NAMDALSKYSTEN: To skipsoffiserer på kurs fører «hurtigbåten» inn mot Abelvær i den, for mange, kjente leia fra Rørvik. Det til bildevisning som er bedre og skarpere enn noen gang.  

arkiv

RØRVIK: – Aldri før har vel Nærøysundbrua framstått skarpere enn dette!

Simulatoransvarlig Thomas Edvardsen og instruktør Thomas Sørø Olsen er begge svært fornøyd når de fra Rørvik havn skuer sørover skipsleia mot Folla.

Det i kjølvannet av en stor oppgradering med tanke på opplevd realisme og bildeskarphet. To teknikere fra tyske Domeprojection installerte sist uke utstyr som klart forbedrer den optiske kvaliteten, altså synsinntrykket, for brukerne: Erfarne skipsoffiserer inne til kursing og retrening, samt studenter og elever – deriblant nautisk utdanning ved Ytre Namdal fagskole.

Noe å reise verden med…

Video av leder og farvann det øves i, projiseres nå med meget høy presisjon slik at hovedsynsfeltet på 270 grader blir vesentlig skarpere og mer definert.

I ytterkant av det om lag 50 kvadratmeter store rommet som huser simulatoren går en flere meter høy skjerm med dobbel krumning. Mot denne vises utsynet fra båtbroen hvor besetningen øver fra.

Simulatoransvarlig Edvardsen hadde store forventninger da de første brukerne, offiserer på hurtigbåtkurs, denne uka inntok anlegget.

– En stor oppgradering; med åpenbar effekt. Våre venner tyskerne med ansvar for jobben er fagfolk som reiser kloden rundt, forteller Edvardsen. Han legger til at det nå blir langt enklere for Sikkerhetssenteret via justeringsverktøy å opprettholde stabil kvalitet over tid på videoformidlingen.

Ned til minste pixel

Ni prosjektorer har fått utstyr med kontrollmulighet som gir et samlet uniformt bilde. Kontroll på den kritiske «overlappen» er praktisk talt brakt ned på pixel-nivå. Resultatet er skarphet og sømløs formidling av sjølandskapet det øves i.

– Brukerne vil oppleve en ny kvalitet i formidlingen. Vi ansvarlige ved Sikkerhetssenteret fant at tida var moden for en oppgradering som korrigerer opp mot geometrien i hele det store synsfeltet, sier Edvardsen.

– Ja, dette er uten tvil et åpenbart løft, mener innleid instruktør Thomas Sørø Olsen. Ettersom han ikke bare ferdes på havet via simulator, men også som skipper på servicebåt innen havbruk, kjenner han både landskap og sjøopplevelser til bunns «in natura».

– Dette anlegget med teknologi og tilhørende fagkunnskap er en åpenbar styrke for det maritime miljøet. Ikke bare i vår region, men også for store deler av landet, mener Thomas Sørø Olsen.