Satser på nye yrker når arbeidsplassen blir lagt ned

Fra usikker framtid til lærlingeplass

Om et par måneder stanser produksjonen ved Nexans. For noen har det åpnet døra til å finne seg nye yrker

NYE MULIGHETER: Fra venstre Robert Rogne (36), Martin André Sævik (40) og Rolf-Inge Olsen (43) er snart på veg ut porten på Nexans for siste gang for å bli lærlinger i nye yrker. 

HOPP I DET: Martin André Sævik , Rolf-Inge Olsen og Robert Rogne mener det er mange jobbmuligheter for den som er villig til å prøve noe nytt. 

arkiv

NAMSOS:– Da meldinga om omstrukturering i Nexans kom i fjor sommer, skjønte vi ganske tidlig hvor det bar, sier Robert Rogne, Martin André Sævik og Rolf -Inge Olsen.


Solide bakgrunner

Tre voksne mannfolk med lang industrierfaring. Ingen av dem hadde egentlig konkrete planer om å bytte jobb.

– Nexans har vært en god arbeidsplass, ordnete forhold, grei betaling og bra miljø, og vi hadde vel sett for å stulle rundt her resten av livet, sier de lett spøkefullt.

I stedet ble det kroken på døra og en usikker framtid. Noe ingen av dem en gang vurderte å finne seg i. Løsninga ble å starte på nytt. De har tatt utdanning på kveldstid på Olav Duun videregående skole og tok selv en runde til aktuelle bedrifter i Namsos


Fra vanlig jobb til lærling

Sævik har en bachelorgrad i logistikk fra Høyskolen i Sør-Trøndelag,

– Men det egentlig rørlegger jeg alltid har hatt lyst til å bli, ler han.

Han starter hos Grannes VVS.

– Det blir en overgang, men samtidig er det en bedrift som satser på rekruttering, og et yrke jeg tror jeg vil trives med, så da er det ikke mer å lure på, smiler han.

Rolf-Inge Olsen er helt enig.

– Vi kune jo ikke sette oss ned og sture, mener han. 43-åringen har fagbrev som maskinarbeider og har tatt offshorekurs i bore-og brønnteknikk.


– Jeg skal vel egentlig bare være glad til at jeg aldri fikk bruk for kurset, når vi ser hvordan det står til i oljeindustrien for tida, sier han tørt.

I vinter kontaktet han Arnstein Seem hos Comfort Namsos Bjørn Seem AS.

– Jeg hadde vel egentlig ikke trodd at det skulle bli napp på første forsøk, men jeg ble veldig positivt mottatt og ble tilbudt læreplass hvor jeg begynner for fullt over sommerferien, sier han

Robert Rogne blir elektrikerlærling hos Namdal elektro til høsten.

– Jeg har to år elektrofag på videregående, men det var i forrige årtusen, ler 36 åringen.

Han innrømmer at han er litt spent på hvordan det skal bli å starte opp på nytt.

– Samtidig gleder jeg meg til å endelig få sjansen til å gjøre ferdig den utdanninga jeg begynte på, og komme inn i det yrket jeg har lyst til å holde på med, sier han.

De sier Nexans har vært smidige etter at nedleggelsen ble bekreftet før jul.

– Vi har fått fri for å følge undervisning, og for egen del har jeg fått mulighet til å starte i praksis hos ny arbeidsgiver en dag i uka. Jeg begynner nå på mandag, sier Sævik.


Hopp i det

Men ikke alle har kommet like langt som dem i jakta på nye jobber.

Gutta teller på fingrene.

– Skal vi gjette har 15–20 kolleger nye jobber å gå til per i dag, noen blir med til Langhus og noen tar ut pensjon, men fortsatt har vi mange dyktige kolleger som ikke har noe nytt å gå til ennå, sier de.

– Jeg håper jo at det kan inspirere folk som enten mister jobben, eller som har gått ledige en stund til å ta et tak selv. Mitt inntrykk er at bedrifter både i Namsos og Overhalla gjerne satser på folk som viser initiativ, sier Sævik.

– Lærling i voksen alder?

– En fantastisk mulighet til å lære noe nytt og samtidig få sjansen til å begynne i ny jobb uten å bryte opp fra Namsos, mener gutta. Før de går tilbake på jobb. Nexans skal fortsatt gå i noen måneder til.

Relaterte saker: