– Takk for alt du har gitt oss, Joralf!

Joralf Gjerstads kall i livet har vært å hjelpe andre. Lørdag fikk snåsamannen selv kjenne på varmen som strømmet mot ham fra takknemlige mennesker.

15 ÅR: I 15 år har Joralf Gjerstad og Marthe Sakshaug jobbet sammen i Marthe og Joralfs hjelpefond. På slutten av konserten tok Joralf ordet og fortalte om tilblivelsen av hjelpefondet. 

TAKK: Alle som bidro til Joralfs 90-års feiring fikk blomster av Marthe Sakshaug som takk for en strålende aften. 

JOIKET: Mari Boine og Georg Boljo improviserte over joiken "I to verdener". 

TIL BESTEFAR: Frøydis Jørstad sang så vakkert til ære for bestefar Joralf. 

FYLTE ROMMET: Marianne Antonsen fylte hele kirkerommet med sin dype og kraftfulle stemme. 

FULLSATT KIRKE: Snåsa kirke var fylt til randen av mennesker som ville være med på Joralf Gjerstads store festaften. 

FRA SNÅSA: Kjersti Kveli og Sivert Skavlan fra Snåsa gjorde ære på sambygdingen Joralf. 

arkiv

SNÅSA: Kirka som Gjerstad har tjent så trofast i sitt yrkesaktive liv var fylt til randen da 90-års jubilanten ble trillet opp midtgangen litt før klokka 19.00 lørdag kveld. Folk reiste seg for å hedre 90-års jubilanten som har brukt sitt liv til å hjelpe andre mennesker med sine varme hender og klare blikk.


Løftet fram Marthe


Selv var Gjerstad mest opptatt av å løfte fram Marthe Sakshaug og arbeidet med deres felles hjelpefond. Da han avslutningsvis tok ordet, var det for å fortelle om bakgrunnen for at Marthe og Joralfs hjelpefond ble opprettet for 15 år siden.

– Det er intet menneske jeg minnes så godt som a Marthe, sa Joralf og la til:

– Hun har fulgt meg i 15 år, med sang, med sin glede.

Det var pappa Erik som tok med Marthe til Joralf for 15 år siden. Jenta hadde store problemer med beina, og da Joralf la neven sin på henne, utbrøt hun: «Å du så godt».

Deretter gikk hun opp trappa, og ned igjen, noe hun ikke klarte da hun kom til Gjerstad.

– Hun la hodet på aksla mi og gråt. Noen netter senere drømte jeg at Marthe kom til meg med blomster som jeg skulle ha fordi jeg var så snill. Så ga vi hverandre en vennskapsklem, fortalte Gjerstad som en tidlig søndag morgen ringte Marthes pappa og foreslo at de sammen skulle opprette et hjelpefond.


Satt med gråten i halsen


– Nå har hjelpefondet gitt meg en helt utrolig 90-årsgave. Det har vært musikk og sang, så herlig å høre på. Jeg satt med gråten i halsen. Dette var storslagent, takket Gjerstad da den nesten tre timer lange festforestillinga var over.

Det er vi ubetinget enig i. Det ble et fyrverkeri av en festaften med masse flotte artister og talere i kø for å hylle 90-åringen.

– Du er så mye: Godhet, klokskap, intelligens, barmhjertighet og du har evnen til å se andre, sa Hanne Krogh som var kveldens konferansier og regissør.

Programmet var nennsomt satt sammen med et passende utvalg sanger om livet og kjærligheten. Det hele ble en varm og takknemlig hyllest til en mann som har gitt av seg selv med sin gode kraft gjennom hele livet.

Margreth Olin som har laget filmen om Joralf, var også til stede for å hylle den gode mannen. Hun holdt en dypt personlig og ektefølt tale til jubilanten.

– Du sa til meg: Det fineste som er skapt Margreth er mennesket. Ditt livsverk har vært å se hvem den andre er. Signe sa til Joralf, gi til du blir rik og varm. Det er kjærlighetskrafta alt kommer fra, det er den vi skal ha troskap til. Du ga, Joralf og du ga med glede, sa en dypt beveget Olin.


Du har øyne som ser


Pensjonert biskop Tor B. Jørgensen kom til Snåsa for å takke på egne vegne, men også for å framføre en hilsen fra Joralfs egen biskop, Tor Singsaas.

– Du har øyne som ser langt mer enn de andre gjør. Og ja, vi merker varmen som stråler ut fra hele din medmenneskelighet. Alle ønsker å takke deg, sa Jørgensen som lyste Guds velsignelse over Joralf på hans 90-års dag.