St. Olavsloppet dropper konkurranseklassene

- Klubbene er taperne

På bildet jubler Namdal Løpeklubb som vinner av St.Olavsloppet i 2015. I årets stafett droppes konkurranseklassene.

FRA KONKURRANSE TIL MOSJON: I fjor vant Namdal LK konkurranseklassen i St.Olavsloppet for damer. I år er konkurranseklassen droppet, og lagene er samlet i mosjonsklasse. 

FRONTFIGURER: Solomon og Maria S. Wågan er per i dag Namdalens fremste løpere. Her sammen med leder Marit Brøndbo. 

ÅRSDEBUT: Heidi Hestmark årsdebuterte med løpesko på beina i Vårkarusellen mandag kveld. - Litt rusten, men det ble i alle fall pers, oppsummerte Hestmark. 

arkiv

NAMSOS: – Dette beklager vi veldig sterkt. Det er ekstra synd at det skjer nå, ettersom det ble en stor oppsving for klubbklassen i fjorårets stafett, sier sportslig leder i Namdal LK, Bjørn Røthe.


To mosjonsklasser


I mange år besto St.Olavsloppet av to eliteklasser (damer og herrer), samt en mosjonsklasse mix. Med synkende deltakelse i eliteklassen, ønsket man endringer. Dermed kom klubbklassene på banen, som i realiteten var en «forlengelse» av eliteklassen. Kravet for å stille i denne klassen var også at det var rene klubblag.

Med denne endringa opplevde man en stor oppsving i fjor. Totalt 34 lag stilte i klubbklassen, deriblant Namdal LK, Overhalla, Namdalseid og Spillum. Også for damene var det en klubbklasse. Fire lag deltok, og her vant Namdal LK .

De øvrige lagene i stafetten delte seg i mosjonsklassene.

I år er det to klasser; mosjonsklasse og mosjonsklasse damer. Det betyr at det ikke er noen krav til klubbtilhørighet, og det er «fritt fram» for lagledere å hente løpere fra ulike miljø.

"Lag som Namdalseid, Spillum og Overhalla mobiliserte så de fikk klubblag. På den måten styrkes klubbmiljøene.

Bjørn Røthe

Sportslig leder i Namdal LK


– Jeg mener det er klubbmiljøene som taper på dette. For med en klasse der det var en regel om klubbtilhørighet, så måtte laglederne jobbe litt ekstra for å få med nok løpere på sine lag som var medlem i klubben, og det virket som stimuli for klubbmiljøet, sier Røthe innledningsvis.

– Jeg frykter at noe av dette engasjementet kan forsvinne, når man kan hente løpere fra andre steder. Jeg snakker ikke for «min egen syke mor». Vi i Namdal Løpeklubb skal uansett stille flere lag, Men vi så i fjor at lag som Spillum og Namdalseid mobiliserte så de fikk egne klubblag. På den måten styrkes klubbmiljøene. Når kravet om kubbtilhørighet faller bort, er det ikke sikkert det blir jobbet like hardt for å få til lag alle steder, sier Røthe.


Mister kontinuitet?


For i mosjonsklassen kan man samle løpere fra ulike klubber på samme lag. Dette var regelen i «åpen klasse» tidligere, men de lagene ble ikke regnet med i konkurranseklassene.

– Når det ikke er klubbene som jobber med lag, så blir det veldig avhengig av enkeltpersoner. Da får man ikke samme kontinuitet som når det er klubbene som skal være pådriver, legger han til.

Røthe mener konkurranseelementet påvirkes når det ikke er egne klubbklasser.

– Ja, uten tvil. Nå kan man jo samle løpere fra mange steder på et lag. Det blir ikke helt det samme å få vinnere av St.Olavsloppet som er et blandet lag, sier han.

– Også med tanke på medieinteressen vil jeg tro det er en ulempe uten klubbklassene. For det har vært en case siden vi har vært lag fra flere områder som har knivet i toppen. NA har hatt Namdal LK. Adressa har jo hatt Strindheim og Rindal, mens Trønder-Avisa har hatt Skogn som har kjempet i toppen. Det har gitt stafetten ekstra pr i hele området. Når det «bare» blir mosjonsklasse, frykter jeg noe av denne interessen forsvinner, sier Bjørn Røthe.

Han innser at årets stafett blir uten konkurranseklasse, men ønsker at det skal endres til neste år.

– Vi, Rindal, Strindheim og delvis Skogn har hatt dialog med arrangørene, der vi har framsatt vårt ønske. Vi ble ikke hørt i år, men vi håper klubbklassen kommer tilbake neste år.