Fylkesmønstring UKM

Kulturell maratonhelg

Fem sceneforstillinger fordelt på 110 innslag, 74 kunstbidrag og 11 filmer i kinosalen var «fortært» da fylkesfinalen i UKM var over.

Avsporet: Sketsj med Ulrik S. Hansen og Andreas Sørøy fra Vikna. 

Avsporet: Sketsj med Ulrik S. Hansen og Andreas Sørøy fra Vikna. 

KUNST: Sigrid Dahle fra Flatanger med nypekunst. 

Flagg: Flaggtausin fra Namsskogan. 

UTSTILT: Sidsel Schjønnberg (fra venstre) med Fosnes-jentene Frida Ulsund, Mone Skjærvik Høkholm og Jasmin Celine Schiemann. 

Biscenen: Sarah Ørjasæter Forås fra Fosnesspilte i Torgkvartalet. 

GNISTRENDE: Ztikkkontakt fra Namsskogan med Lars Fornes Bjørgen og Isabell Myrvold. 

arkiv

STJØRDAL: Årets fylkesmønstring foregikk i nyåpnede Kimen kulturhus i Stjørdal som har sydet av liv gjennom hele helga.

Mest av alt handler UKM om ungdommer som brenner for sin kunstform og som får en sosial helg sammen med ca 400 andre fra hele fylket. Samtidig får de vist seg fram på scenen, utstilt sin kunst og vist sin filmproduksjon. De kan også delta på workshops for å lære mer.


Sydet av folk


I år var det også tilbud om å prøve seg på biscene lørdag og søndag. Torgkvartalet lørdag formiddag sydet av folk som fikk stifte bekjentskap med både musikk og dans fra dyktige ungdommer.

Namdalen har vist seg fram med flinke ambassadører for sine kommuner. Med stor musikalitet, kreativitet og engasjement. Det er lett å bli imponert, rørt og ikke minst stolt av ungdommene som virkelig brenner for det de gjør.

«Flaggtausin» fra Namsskogan som besto av drilljenter fra 10 til 14 år, drillet med flagg til sangen «Fem fine frøkner». Sykront og veldig bra koreografert til musikken.

På vokal må vi framheve Sarah Ørjasæter Forås (16) fra Fosnes som med stor stemmeprakt framførte «Stål».


Flere gode band


Teater-sketsj er det få av men vi blir fortsatt begeistret av ide og framføring som Vikna gruppen kommer med. I år het nummeret «Jakten på rockestjærnen».

Av bandene som deltok må vi framheve blant anna Namdalseid med låta «All because of me». Bandet består av deltakere fra 11 til 14 år. Gaute Røsten på 13 år gir gitar riff av stor kvalitet og ikke minst spilleglede.

Namsskogan stilte med bandet Ztikkontakt som garantert vil bli husket som en høydare. Julie Aleksandra Skorstad 15 år (Namsos) på gitar og vokal, hadde laget egen låt. Flott framført med en tekst til ettertanke.

Namsosjentene som danset moderne dans var også til ettertanke og fantastisk framført.

Mye bra kunst

Kunstutstillingen ble godt besøkt. Sidsel Schjønnberg i juryen svar full av lovord over de unges kunstnbidrag. Deltakerne var med på gjennomgang og fikk konstruktive og gode tilbakemeldinger. Og hun stilte spørsmål om framgangsmåter og ide en dem hadde for å lage sitt bidrag.

Mona Sandvik (Fosnes) 15 år hadde stilte med en tegning under tittelen ”The sun slowly kills”.

Sidsel  Schjønnberg sa det var et interessant tema som hun virkelig hadde fått bra fram i tegningen av ansiktet. 

Det var stort mangfold av kunst utrykk fra foto, til skulpturer, maling og tegninger. 

En ung gutt fra Overhalla. Per Lydersen 12 år, hadde bygget Kon-Tiki. Han hadde med seg produkt beskrivelse til minste detalj av prosessen med bilder steg for steg. Der han hadde laget alt selv fra å hente pinner i skogen. Han hadde laget flagg av stoff biter med tekstil maling og dette var av de nasjonaliteter som var med i filmen. Det norske flagget var til og med mulig å heise opp og ned. Seglet var laget flere ganger fordi han ikke var fornøyd med malingen og måten han festet det først til masten. Lys pærer hadde han kjøpt men koblet om til å fungere som mastlys, blått fiskelys bak til flyvefisk og innelys i kahytten. Samt alle ledninger skjult i luke under konsollen den sto på. Stor jobb men tydelig en stolt kunstner som syns det er viktig at ting stemmer og ikke minst fått gjort alt selv.


Av fotografi vil vi framheve "Det gyldne horn” tatt av Iselin Hårstadstrand 13 år fra Flatanger. Veldig bra i stort lerret format og med et godt glimt for originalitet og farger. 


Tekstil med en flott opphengt kjole fra Lierne av kunstner Johanna Skogmo 14 år under tittel "Danscing Dream", var et flott bidrag.


Et annet blikkfang var også Hanne Friis og Sofie Preiis begge 15 år fra Fosnes. Med tittel ”What colour is Your heart” hvor dem hadde laget et hjerte av farger og brukt hårføner for å lage alle fargene utifra fargestiftene.  Kreativt og godt likt av mange som var innom kunstutstillingen.