Sparing i en lysegrå verden

Har du tenkt på hva det egentlig betyr at innskuddsrentene nærmer seg null og boliglånsrentene faller under to prosent?

SPARER: 25 prosent av de spurte mener at de tror en ny pensjonsordning vil påvirke dem til mer sparing. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

Har du tatt inn over deg at denne situasjonen skyldes at vi er på full fart inn i en lavvekst-æra hvor de fleste av oss må være fornøyd med kun små, nesten umerkelige, forbedringer i livet? Har du tatt inn over deg at de lave rentene bærer bud om tøffere tider?

Norsk økonomi utvikler seg nå om lag som i de fleste av våre naboland, med lav økonomisk vekst, hvor kun særs flinke medarbeidere får lønnstillegg som monner. Tiden med store årlige lønnsøkninger er over. En ny verden for oss, men slik har det vært i det meste av Nord-Europa de siste årene. I mange av disse landene har statsrentene allerede blitt negative, med boliglån til gi-bort-pris som resultat. En lysegrå virkelighet som nå også blir nordmenn til del.

Vi går inn i en tid der arbeidsledigheten gradvis vil stige, der boligprisene flater ut, om enn på rekordhøye nivåer, og der innskudds- og boliglånsrentene er så lave at vi ikke gidder å snakke om dem. Noen vil si at dette er et dystert scenario, hvor stadige hopp i boligpriser, solide lønnsforhøyelser og stadige rentekutt slutter å være tema under middagsselskaper. Lave renter og stabile priser er kjedelige samtaleemner. Det vil komme år hvor mange flere vil slite i deltidsstillinger, noe som får oss i heldagsjobb til å takke vår herre for vår stressede skjebne og ikke sutre om hvor synd det er i oss som må jobbe 40 timer pr uke. Kanskje må vi til og med arbeide hele fredagen. Kan det til og med tenkes at vi må akseptere litt ubetalt overtidsbetaling, med bare et varmt smil som takk?

Ja, det er en kjedeligere og mer lysegrå verden de fleste av oss har i vente. Vi må faktisk snakke med ungene våre igjen, all den tid vi ikke har råd til å ta dem på reise til Spania, Italia, Thailand, New York eller på luksussafari i Afrika. Nei, det kan faktisk komme år der Yatzee, kakao og brettspill blir «in» igjen. Flere av oss må akseptere at flatskjermer, mobiltelefoner og nettbrett har opptil flere års holdbarhet. Tenk det.

Hva kan du vente av avkastning på pengene dine? Fint lite, men kanskje er det viktigere enn noen gang at du sparer! Et barn som fødes i dag har gode muligheter til å nå 100 år og mer i alder, og med en altfor stor tro på at offentlige pensjoner skal sørge for en sikker økonomisk alderdom, kan pensjonstilværelsen bli en tøff opplevelse. Vi går inn i tider der det blir færre hender i arbeidsdyktig alder samtidig som vi vil bli flere og flere eldre. En bør derfor kalibrere sin livstil, sin gjeldsbyrde, og sine økonomiske midler til et langt lenger liv enn det våre foreldre hadde, og til en virkelighet der staten ikke lenger vil være garantist for en god økonomisk alderdom. Sparing er derfor fortsatt en av verdens beste ideer, spesielt i en lysegrå verden.


Jon Håvards tips:


■ Opprett en spareavtale i fond der du sparer litt hver måned.

■ Betal ned på boliglånet ditt, slik at du kan leve godt når du blir pensjonist eller hvis arbeidssituasjonen din skulle endre seg.

■ Vil du tenke litt mer spenstig, er investering i egenkapitalbevis i en sparebank et meget godt og lønnsomt sparealternativ.