Hele elleve cruiseanløp på Rørvik Havn i sommer:

Elleve cruiseskip til Rørvik havn

Mens flere havner opplever nedgang i cruiseanløp, kan havnedirektør Paul Ingvar Dekkerhus notere rekordår med elleve cruiseskip til Rørvik.

GJENSYN: «Artania» er det største cruiseskipet som anløper Rørvik Havn i sommer. Her fra et tidigere besøk i kystbyen. 

arkiv

RØRVIK: Den forrige rekorden var på sju cruiseanløp i løpet av sommersesongen, mens antallet i fjor var nede i bare to anløp.

– Jeg kan ikke forklare det med så mye annet enn at vi må være en attraktiv region å besøke. Rørvik er et naturlig stoppested mellom Sør- og Nord-Norge, mener havnedirektøren i Nord-Trøndelag havn Rørvik.

Det er stor sett tyske rederier som skal innom kystbyen denne sesongen. Første anløp er 27. mai med Deutschland. Dette skipet og Europa er på sin første visitt på Rørvik, ellers har de andre skipene hatt anløp der tidligere.

1.750 ombord i Artania

– Det største cruiseskipet er Artania på 231 meters lengde. Skipet har med 1.200 passasjerer og et mannskap på 520, forteller Dekkerhus.

Artania er 100 meter lenger enn de største cruiseskipene. Første gang skipet anløp Rørvik havn måtte KB Dykk sprenge vekk fjell på sjøbunnen før gigantfartøyet kunne legge til kai. Artania er også det eneste cruiseskipet av de registrerte som ikke kommer under Nærøysundbrua.

– Krever anløpene ekstra forberedelser for dere?

– Vi har en fortøyningsplan i forhold til andre anløp, men dette har vi nå rutine på, sier havnedirektøren.

Rimelig å legge til

Alle de elleve anløpene foregår på dagtid. Store skip og tunge trosser krever fire mann på kaia når skutene skal legge til. Ellers vil nok handels- og servicenæringa måtte forberede seg når for eksempel Artania kommer med totalt 1.750 mennesker ombord.

– Vi har alltid vært veldig heldige med været når vi har hatt cruiseskipsanløp. Gjestene setter også pris på at kaia er sentrumsnært med gangavstand til det meste, påpeker Paul Ingvar Dekkerhus.

– Og så er det selvsagt ingen ulempe at det er prisgunstig å legge til i havna her hos oss, legger havnedirektøren til.

Fem av anløpene er i juli. Sesongen avsluttes 11. august med det største skipet, Artania.

Cruiseskipene som ankommer Rørvik Havn i sommer er Deutschland, Amadea, Europa, Albatros og Artania. Amadea har faktisk fire anløp i Ytre Namdal.