Togvognene er på plass på Øysletta

– Finnes ikke maken i hele Europa

I seks år har Torger Haugen jobbet med å få i stand en fiskecamp bestående av togvogner på Bertnem bru i Overhalla. Nå er vognene på plass.

Godt i gang: Torgeir Haugen viser stolt fram vognene som om ett års tid skal huse ivrige fisketurister på Bertnem bru i Overhalla. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

ØYSLETTA: Men før vognene kan bli fylt med ivrige fisketurister, gjenstår det en del arbeid. Alle vognene skal pusses og lakkeres om i originalfargen de hadde da de rullet ut for første gang.

– Jeg tror de er fra 1959, samme årgang som meg, ler grynder Torger Haugan.

I ei lita uke har Toten transport fraktet fire jernbanevogner. Ei av dem fra Falun i Sverige, og som tidligere har vært i skikongen Gunde Svan sitt eie, mens de tre andre ble hentet på Snåsa. Fredag morgen var den siste vogna på plass, og en lettet Haugan kunne begynne å tenke på neste steg i prosessen med å få til det som for mange kan virke som et spenstig prosjekt.


Kupeer: 11 sovekupeer med to sengeplasser i hver skal være på plass. 

 

Lystig lag

– Hvordan kom du på å starte noe slikt?

– Vi har da hatt mange lystige lag nede ved elvebredden, ler Haugen.

– Nei, vi har både lysthus og lavvo nede ved Namsen, og jeg har lenge tenkt at brua som har stått ubrukt siden 2005, kunne brukes til noe. For seks år siden kom jeg over noen togvogner, og det var da arbeidet med dette startet for fullt, forteller Haugen.

Hele prosjektet innebærer ei investering for melkebonden og grynderen på rundt tre millioner kroner, og han har fått mellom 730.000 og 740.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

– Både de og Overhalla kommune har vært utrolig hjelpsomme, og jeg har bare gode ord å si om dem, sier han.

Mye fram og tilbake

– Hvorfor har det tatt så lang tid – hvis du fikk tak i de første vognene for seks år siden?

– Det har vært mye fram og tilbake med Jernbaneverket, men 6. mars 2015, klokka 11.33 fikk jeg en telefon fra Jernbaneverket som sa at alt var greit og at jeg hadde fått de godkjennelsene jeg trengte, sier Haugen.

Han har hatt et sikkerhetsselskap innom for å sjekke om brua er trygg og at alt nå er i skjønneste orden.

– Alt av tillatelser og godkjennelser er nå på plass, sier Haugen.


Bar: Hvis skjenkebevillinga kommer i orden, kan det bli fine stunder her, ler Haugen. 

 

– Når ser du for deg at alt skal være ferdig?

– Nøyaktig dato har jeg ikke satt ned enda, vi må ta det litt som det kommer. Planen er at det skal være ferdig til neste fiskesesong, sier han.

Når alt står ferdig, skal vognene stå på Bertnem bru, det skal være totalt 11 sovekupeer tilgjengelig med to s engeplasser i hver. Både kjøkken og restaurant skal være på plass i tillegg til at ei godsvogn skal inneholde både dusj og badstu.

– Kan du tenke deg den følelsen når du våkner om morgen og kikker ut av tog- vinduet? Tenk deg det synet, sier Haugen – med et stort smil om munnen.

– Du ser ikke mørkt på alt arbeidet som ligger foran deg?

– Nei, slett ikke. Pappa sa alltid: – Ting er aldri umulig, det er bare ei utfordring.

– Jeg har faktisk fått høre fra flere av naboene at de nesten vil bli sure om de ikke får lov til å komme for å hjelpe til, sier Haugen.

undefined