– Regjeringa krevde bjørn skutt i høyrepolitikers beiteområde

Anders Kiær 

arkiv

Stor-Elvdal (NTB): Høyrepolitiker og saueeier Anders Kiær kontaktet regjeringa om en bjørn i sittbeiteområde. Få dager senere ble Miljødirektoratet instruert til å gi en fellingstillatelse, melder NRK.

En bjørn ble i april observert i Mykleby beitelagsbeiteområde, og jordbrukssjefen i Stor-Elvdal kommune sendte en anmodning om felling til Miljødirektoratet.

Anders Kiær, fylkesleder for Høyre i Nord-Trøndelag, har sau som beiter i området. På partiets landsmøte denne måneden tok han kontakt med statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet. Deretter tok Kiær kontakt med Miljødirektoratet der han henviste til samtalen med statssekretæren, skriver NRK

Få dager senere sendte Klima- og miljødepartementet en instruks til Miljødirektoratet om å gi fellingstillatelse på bjørnen.

Bjørnen hadde nylig kommet ut fra vinterdvale og ikke tatt noen sau, men ble likevel skutt av Statens naturoppsyn etter tillatelse fra direktoratet.

– Vi gjør mange slags vedtak, men jeg har aldriopplevd en slik instruks. Men det er en juridisk mulighet for departementet å gjøre det, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, til NRK.

Naturvernforbundet kaller episoden hårreisende.

– Det er uholdbart at dødsdommer for truede rovdyr skal deles ut i krokene på Høyres landsmøte, sier leder Lars Haltbrekken.

Kiær mener det er legitimt å ta direkte kontakt med statssekretæren i en sak han selv har egeninteresser.

– Jeg tar kontakt med alle jeg kan kontakte. Det er naturlig å jobbe for sine interesser der man kan, og jeg gjør en jobb som også andre kan dra nytte av. Rovdyrpolitikk skal ikke bare handle om miljøsiden. Direktoratet og byråkratene er ikke nøytrale, de har sitt eget engasjement, sier han til NRK. (©NTB)