Asyltilstrømningen påvirker helsetilbudet

– Folk flest i Snåsa vil merke at ventetiden går mye opp, mindre tilgjengelighet og dårligere service.
arkiv

SNÅSA: Det sier kommunelege i Snåsa, Ulf Seljelid, til Trønder-Avisa

Til nå er det kommet rundt 170 asylsøkere i kommunen, og nå er det også to aktørerer som har søkt om å få etablere to nye asylmottak i Snåsa kommune.. Det skal være EMA-motttak for enslige mindreårige mellom 15 og 18 år.

Påvirker helsetjenester

Dermed kan det komme 80 nye asylsøkere til kommunen, og kommunelegen er bekymret.

– Asylsituasjonen og ressursmangelen her gjør at dette kommer til å gå ut over helsetilbudet til eksisterende befolkning – i stor grad. Det er det ingen tvil om, sier han til T-A.

Kommunen har imidlertid tatt grep, og har nå utlyst en legestilling på tjue prosent i kommunen. Seljelid har liten tro på det kommer en lege til Snåsa for kun ei 20 prosent stilling, og sier de er nødt til å prioritere det viktigste først på legekontoret.

Prioriteringer

– Folk flest i Snåsa vil merke at ventetiden går mye opp, mindre tilgjengelighet og dårligere service. Vi må ta unna det viktigste først og prioritere smittevern, undersøkelse av psykisk og fysisk helse og slike ting, sier han til Trønder-Avisa.

Rådmann Truls Eggen i Snåsa kommune er opptatt av å håndtere presset på best mulig måte slik at snåsningene ikke opplever at trykket på de kommunale tjenestene går utover deres egne tjenester.

Må kunne vente

– Vi er nå i en prosess der vi rigger tjenesteapparatet for å ta de nye oppgavene og vi er fullt klar over at det blir nye oppgaver innen både helse og andre ting. Vi skal nå få på plass styrket ressurser på lege og på et forkontor, som kan ta noe av trykket. Vi har ikke løsningen på alt, men vi jobber med saken, sier han til T-A.

Likevel må innbyggerne i kommunen, som ikke er vant med ventetid hos legen, belage seg på dette.