Borgermesteren Totti

KAPTEIN: Francesco Totti er umåtelig populær i Roma - og ikke bare blant fotballsupporterne.  Foto: TONY GENTILE

arkiv

Fotballspilleren John Arne Riise spredte rundt seg med ukvemsord fra øverste hylle sist helg mot en fotballdommer. Han rakk også å kjefte opp en eldre mann på veg i inn garderoben, hvor det var flere dører å sparke inn. Full av anger dagen derpå, kunne han fortelle oss at han var lei seg, spesielt overfor alle som hadde ham som forbilde.

Jeg visste ikke at han hadde noen forbilder igjen.

Han blir i alle fall en smågutt å regne sammenliknet med Francesco Totti. Hans tidligere lagkamerat i Roma.

Noen andre skuffer ikke sine forbilder – de holder bare kjeft om hva de har gjort. Jeg tenker da blant andre på idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andresen, samt ei rekke andre idrettstopper innen enkelte særforbund. Eksempelvis Fotballforbundet hvor også millionene sitter løst for at landslagssjef Høgmo skal kunne makte å holde storheter som Malta og Færøyene bak seg på FIFA-rankinga.

Imens maler avisa VG fortsatt sin kamp for at offentligheten skal få vite hva idrettslederne har brukt penger på. Penger de har fått fra det offentlige og av de kronene som salget av «skuffkaker» fra småguttekamper fra Vinstra og til Kvål har gitt. Alle skjønner at toppidrett koster, men hvor mye? Hva er prisen på eksempelvis lunsjene for å smøre IOC-representantene. Nei, det får vi ikke vite – ennå.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland kan få dem på bedre tanker – forhåpentligvis.

Det blir feil å påstå at forbildene ikke finnes i norsk idrett. De finnes nemlig i tusentall, blant dem som er med på å legge forholdene til rette for andre. Det som kalles dugnadsinnsats hvor lunsjene består av kaffe, saft og vaffelkaker. Det er tydeligvis de med mest makt som vil skjule sine spor – de samme folkene som kan straffe idrettslag og klubber som ikke har orden i sin egen økonomi. Som NA skrev på lederplass tidligere denne uka – de er dårlige forbilder for den nye generasjon med idrettsledere.

Mens jeg trasket i Bymarka i Namsos denne uka for å sanke noen poeng i den artige trimkonkurransen «Opptur» – på delvis snødekte stier, som noen av idrettens hverdagshelter har brukt bøttevis av dugnadstimer på å ordne – slo det meg at verden sikkert kan oppfattes urettferdig for eksempelvis Riise. For det var denne Totti da. Spilleren som kunne ha spilt for de aller beste klubbene i verden, men som holdt seg til Roma. Hovedstaden Roma skal velge ny borgermester. Det er ikke alle forunt å få et slikt verv. Fotballstjerna Francesco Totti, som snart nærmer seg 40 år, har blitt en het kandidat. Han er fortsatt aktiv spiller, krangler offentlig med treneren, og gjennom sin lange karriere i Roma og på landslaget, huskes hans fantastiske scoringer, finter – og for å havne i klammeri med motspillerne om anledninga skulle by seg. Og, det gjør den jo ofte når italienske lag møtes.

Hvorfor er det tverrpolitisk enighet om at Totti kan være et spennende prosjekt? Kan det ha noe med at Totti står for noe utenfor fotballbanen? At når han åpner munnen dreier ikke alt seg om han selv, men om kjærlighet til byen og folket som bor der? En mann som tør å si fra om andre ting enn at dommeren blåste feil? Kanskje blir han en håpløs borgermester, men det er noe befriende med stjerner som står for noe – utenfor idrettsarenaene.

Totti har fortsatt krutt i beina – onsdag kom han kom inn som innbytter fire minutter før slutt. Scora to mål, og Roma slo Torino 3–2. Klubben vil ikke gi han ny kontrakt. Det skuffer han stort, men folket kan velge Totti til borgermester om han vil. Hvordan er det mulig? Hvordan er han på tomannshånd? Hvorfor ikke en lunsj med Totti?

Jeg vet ikke helt hva det vil koste, og jeg får vel heller ikke vite det om jeg spør idrettspresidenten og hans hoff.

Får jeg en lunsj med Totti, skal du få vite hva det koster. IOC-medlemmer tør jeg ikke drikke «kaldvatn» med engang.

Det koster tydeligvis flesk.