Russebussene ruller i Namsos

Størst, best, høyest og lengst. Det handler ikke om olympiske leker, men om årets russebusser i Namsos.

Snap og Palasset: Foran fra venstre: Kristine Tranaas, Elisabeth Romstad, Sandra Ness, Tobias Alte, Andreas Bugge Sandmo, Gabriel Tiller Rosenvinge, Sindre Vikan. Bak fra venstre: Iselin Heia, Lisa Myrvik, Oda Aakervik, Cathrine Barstad Storøy, Nora Holstad Nordmelan, Linda Rahman, Ida Johansen, Merethe Opdal, Iver Bruun, Even Tangnes, Ådne Galguften, Martin Hoddø, Kasper Sørgaard, Bendik Røthe. FOTO: BJØRN TORE NESS 

KOMMENTAR OVERFLØDIG: Tobias Alte mener merket på dressen sier det meste. 

arkiv

NAMSOS: Snap, snap, snap. Det går fort både utpust og innpust når jentegjengen i russebussen/russegruppa Snap skal fortelle om prosjektet.

– Vi er 13 stykker og da sier det seg selv at det tok litt tid å bli enige om hva vi ville ha, ler gjengen.

Egentlig skulle jentene ha biler, men slik ble det ikke. Bussen deres går inn i sin andre sesong som russebuss. Jentene fant en buss i Vestfold de mente var et brukbart utgangspunkt, og har jobbet gjennom hele vinteren for å få alt klart. Innvendig har de rensket ut alt, så nær som de gullfargete setene.

– Vi måtte jo få vår egen stil på dette, sier jentene.

Utvendig har bussen gjennomgått en dramatisk forvandling.

– Dama er deilig, tigeren er nice og fargene er ... fargene er fargene. Hva mer kan vi si? ler de.


Inkluderende

Nora Holstad Nordmelan synes det er kjedelig at media fokuserer på hvor ekskluderende russetida kan oppleves av dem som ikke er med i ei gruppe.

– Og da kanskje spesielt alt det negative som skrives om russebussene. Ja, vi har ei gruppe og ja, vi er en sammensveiset gjeng, men vi har absolutt ikke til hensikt å stenge noen ute, heller tvert om, sier hun.


SE VIDEO: Related content 


Jentene sier at hos dem er alle velkomne.

– Vi avviser ingen, og vi har til og med kjøpt inn en egen dispenser med 500 sett øreplugger så dem som ruller en sving med oss beholder hørselen, smiler Nordmelan.

Noe som kan være greit da anlegget etter sigende skal ha en musikkeffekt på 3.500 watt.

– Målet er at alle skal ha ei fin russetid. Det jo på mange måter avslutninga på alle årene vi har vært sammen, og vi vil gjerne at den skal være med på å styrke samholdet – ikke gjøre det til en slags konkurranse i å være russ, sier Cathrine Barstad Storøy.


Det største palasset

Det er gull det meste som glimrer. I alle fall kan det virke slik når Palasset ruller inn på plassen. Gullskrift på bussen, jakker i rent gull og fottøy i glitrende gull.

– Russetida og alt som følger med er jo skikkelig harry i utgangspunktet, og da er det bare å gå all in, mener gjengen som teller elleve stykker.

Utgangspunktet var en turbuss til 40.000 kroner, som har blitt rensket og bygd om.

– Vi måtte lage vår egen, ikke kjøpe noe ferdig. Vi er jo størst og høyest, vi har den beste låta og det beste anlegget, og det skal disse frøknene og alle andre også få merke, ler gutta.


SE VIDEO: Related content 


Det er ikke helt gratis å kjøpe, eie eller for den saks skyld kjøre buss. NA lurer på hva jentene har betalt for bussen sin.

– Hvor mye?

– Hvor mye bussen har kosta, mener du ?

– Ja?

– Nei, det er ikke viktig. Men vi har betalt hvert eneste lille øre av egne lommer. Ingen foreldre har punget ut. Vi har jobbet, hatt dugnader og stått på, så hver eneste lille smitt og smule er vår egen fortjeneste, smiler Sandra Hestø Ness.

Gutta vil heller ikke snakke om noe så trivielt som penger. De holder tross alt til i et palass.

– Vi regner med å få igjen det vi har lagt ned i kroner og øre, og selv om det har kostet en del så blir det ikke noe tapsprosjekt, mener de.

Bussen er allerede lagt ut for salg, og for 250.000 kroner kan du få et ferdig innredet palass.

Det som ifølge russen virkelig koster kroner er signaturlåtene laget av proffe musikere. Låta til Palasset er allerede spilt på radio.

– Låta var dyr, men vi har fått snekret ei låt alle kan høre og ingen blir støtt av, og da er det verd det for å bli best, smiler gutta. Før bussene ruller, eller hopper i takt med bassen bortover vegen.

Brøt ut og bygde egen buss

Skinnende hvit, bare med gruppas navn «diskret» på sidene er den tredje russebussen i Namsos  – ferdig på overtid.

– Vi var med på Palasset tidligere, men etter litt om og men fant ut at vi heller ville satse på egen buss, sier Tore Strømmen og Ole Kristian Erlien.


SE VIDEO: Related content 


Et par nye batterier mangler før Majestix (også kjent som høvdingen i tegneserien Asterix) kan rulle ut i mainatta.

Prosjektet ble påbegynt seint i fjor høst.

– Vi har holdt på nesten hver dag helt siden i november, jeg tør ikke telle timer, men kan skrive under på at det er mye arbeid å bygge buss alene, sier Erlien.

Regner med overskudd

– Hvorfor et eget bussprosjekt – kunne dere ikke ha kjøpt dere en liten bil og en boks spraymaling?

– Det var aldri et alternativ. Nå har vi fylkets lengste buss, registrert for 67 passasjerer og da blir det god plass til damer, ler høvdingene.

Og blårussen Strømmen har kalkulert prosjektet nøye.

– Vi har jo planer om å tjene noen kroner på dette når vi kan tilby en ferdig godkjent og langt på veg ferdig rigga buss, og regner med at innsatsen skal betale seg, sier han.

– Hvit buss?

– Vi må tenke økonomisk når vi er bare to til å dele regninga. Vi kommer ikke til å lakkere bussen, og det sparer jo dem som vil kjøpe den for en del arbeid, sier han.

Gutta har investert i en egen russelåt.

– En skikkelig festlåt og selvsagt mye kulere enn den de andre har, mener «høvdingene».


Russebussen Majastix. Ole Kristian Olsen Erlien og Tore Ebbesen Strømmen FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness

 

Russebussen Snap. FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness

LYD OG LÅT: DJ Iver Bruun mener ei god låt og et skikkelig anlegg er helt nødvendig for å feire russetida.