Kampanje starter i dag

– Ta ansvar for katta

Antallet hjemløse katter må ned.

Kattepus: I dag starter en kampanje for å unngå hjemløse katter. 

arkiv

NAMSOS: Det fastslår samarbeidspartnerne i en kampanje som starter 26. april.

Mattilsynet, Dyrebeskyttelsen Norge, Smådyrpraktiserende veterinærers forening og Norsk Huskattforening opplyser at det er er mange hjemløse katter som lider fordi de sulter, fryser eller er syke.

Ikke akseptabel dyrevelferd, fastslår de.

For å få ned antallet hjemløse katter samarbeider de om en kampanje som skal få katteiere til å ta mer ansvar for katten sin.

– Det er du som eier en katt, som må ta ansvaret for at katta di ikke kommer bort eller får uønskede kattunger. Det beste du kan gjøre, er å kontakte veterinær for å få katten ID-merket og kastrert eller sterilisert, melder Torunn Knævelsrud, som leder seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.


Bakgrunn


Katter kommer av og til på avveie. Bortkomne katter som ingen tar hånd om formerer seg, og det blir bestander av eierløse, forvillede katter.

Sult, kulde og eventuell sykdom gjør at kattende lider.

Flere kommuner gjennomfører avlivningskampanjer for å redusere bestandene, noe som også kan ramme eide katter som ikke er merket.

Slike avlivningskampanjer vekker motvilje hos mange.

Det beste tiltaket for å redusere antallet forvillede og hjemløse katter er at eieren får katten sin kastrert og merket.


For mange uten eier


Mattilsynet ønsker ikke at friske katter skal avlives.

Mange frivillige organisasjoner tar på seg å omplassere hjemløse katter, og det er positivt.

Slik omplassering krever imidlertid at katten er frisk nok og sosialisert på mennesker. Dessuten er det mange flere hjemløse katter enn hva det er mulig å finne nye hjem til.

Hvis alle katteeiere sørger for å få katten sin kastrert eller sterilisert, blir det færre hjemløse katter.


Dyr skal ha et godt liv


Dyrevelferdsloven pålegger alle dyreeiere å gi dyrene sine et godt liv. Å forhindre at katten kommer på avveie eller får uønskede kattunger, hører til ansvaret som katteeier.

– Derfor anbefaler vi alle katteeiere å ID-merke og kastrere eller sterilisere katten sine, presiserer Torunn Knævelsrud.