Aldri før har så mange barn ønsket å forske i sommerferien

- Det er gøy å trene hjernen

Den sosiale entreprenøren Forskerfabrikken er med og bidrar til realfagsløftet på fritida.

Forskere: Fra venstre: Natalia Agniezka Pastuszewska, Tuva Kvaløy Aune, Solvor Kleven Solli, Liva Haugen Lid, Kjersti Sofie Heglum Kirkedam laget vulkanutbrudd da de deltok på Forskerfabrikken i Namsos i fjor.foto: Bjørn Tore Ness 

arkiv

NAMSOS: Realfag er i vinden som aldri før. Ungdoms kompetanse i fagene skal styrkes gjennom enda flere realfagskommuner, mer naturfag i skolen og nye talentsentre i året som kommer.

Forskning viser at det er mange forhold som påvirker barns interesse og realfagskompetanse. Mestring i skolen er ikke nok for å rekruttere flere realfagshelter i framtida.

For å lykkes med realfagssatsinga i skolen må barns interesse for fagene vekkes også på fritida. Her er tiltak som Forskerfabrikken helt nødvendig, skriver Forskerfabrikken.


Må skape realfagsglede


Forskerfabrikken har arrangert sommerskole og andre fritidskurs i forskning siden de ble etablert i 2002. I fjor kunne Forskerfabrikken skilte med 18.000 kursplasser totalt.

– Vi har tradisjon for å trene kroppen vår på fritida, men det er minst like viktig og gøy å trene hjernen, sier fabrikksjef i Forskerfabrikken Hanne Finstad.

Ifølge forskning må barna få oppleve realfagene utenom skolen, på tvers av plattformer som tv, vitensentre og andre fritidstilbud. De trenger realfagsforbilder, og en kultur som forteller dem at det å være «nerd» er kult.

– Unge forskerspirer er helt avhengig av en felles arena hvor de kan dyrke interessen sin. Vi må skape det samme fellesskapet som finnes i idrettslag rundt forskning også, sier Finstad.


Enorm interesse


Aldri før har så mange barn ønsket å forske i sommerferien som i år. Forskerfabrikken håper at nesten 6.000 barn skal delta på årets sommerskole i alle landets fylker.

– Behovet for teknologi- og realfagskompetanse vil bare fortsette å øke. For å møte dette behovet er vi nødt til å starte tidlig med å skape positive holdninger til fagene på fritida.

– Konseptet går ut på noe av det samme som innenfor idretten: man favner bredt i ung alder, og utvikler samtidig talenter som kan satse videre. Forskerfabrikken er opptatt av at realfag ikke skal bli kjedelig og teoretisk, forteller Finstad.

– Å gjøre eksperimenter er jo realfagenes naturlige uttrykksform. Å se gleden og nysgjerrigheten barna opplever på kurs er motivasjonen bak alt vi gjør.